fbpx

Dugogodišnji sudski procesi: Suđenje Delimustafiću odgođeno 52 puta, troškovi veći od pola miliona maraka

Kantonalni sud u Sarajevu Adi Kebozurnal.info

Kantonalni sud u Sarajevu, foto: Adi Kebo/zurnal.info

U slučaju Pravda optužnica podignuta 2017. godine, ali do danas nije pročitana. Samir Bejtić jednom osuđen i četiri puta oslobođen za zločine na Kazanima. Semir Rastoder zbog nesreće u kojoj je poginula Hava Dovadžija optužen 2014., a sudi mu se i danas. Godinama traju i sudski procesi u predmetu Bosnalijek, Željeznice FBiH, Bobar Banka....

Slučaj Pravda je presedan u bh. pravosuđu. Prvooptuženi Alija Delimustafić uhapšen je u novembru 2016., optužen naredne godine, a da suđenje do danas nije počelo. Ovaj predmet, u kojem je suđenje iz različitih razloga do sada odgođeno 52 puta, do sada nas je koštao i više od 500.000 KM.

Pravda u (ne)pravdi

Prije dvije godine ministrima pravde, predstavnicima pravosudnih institucija i centara za obuku sudija i tužilaca predstavljena je publikacija Vodič – suđenje u razumnom roku u kojoj se analizira primjena ovog prava i stanja u BiH. Opće poznato je da sudski procesi u BiH traju godinama, ali slučaj Pravda je presedan iz razloga što u tom predmetu optužnica nikada nije ni pročitana. Optuženo je 45 osoba, da bi se kasnije predmet razvodnio na nekoliko. Ipak, ni to nije polučilo pozitivnim rezultatom.

Pravni stručnjaci podsjećaju da dugotrajni postupci dovode do sistemskog kršenja prava građana, crpe ogromne sume novca i istovremeno bacaju i sumnju na pravedno suđenje. Osim toga, dolazi i do povećanja broja predmeta pred bh. sudovima.

Za sve krive lošu organizaciju u pravosuđu.

U nastavku ćemo spomenuti nekoliko sudskih procesa u kojima suđenja, iz različitih razloga, traju godinama.

SAMIR BEJTIĆ – Suđenje bivšem pripadniku Desete brdske brigade Armije BiH trajalo je preko 20 godina. Okončano je u aprilu ove godine odlukom Apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH na koju više ne postoji mogućnost žalbe. Ovim je potvrđena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin na Kazanima.

bejtic 2

Samir Bejtić: Prvi put osuđen 2006. godine

Bejtiću je prva presuda izrečena 2006. kada je osuđen na 14 i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH naredne godine ukinuo i suđenje vratio na početak. U aprilu 2008. izmijenjena je optužnica i on je oslobođen optužbe dva mjeseca nakon toga.

Kasnije je još tri puta oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud FBiH svaki put ukidao presude zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i suđenje je vraćano na početak.

SEMIR RASTODER – Hava Dovadžija ubijena je u saobraćajnoj nesreći 2014. godine u Nedžarićima. Zbog ove nesreće uhapšen je i krajem oktobra 2014. optužen Semir Rastoder kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu osudio na pet i po godina zatvora u oktobru 2015. godine.

Vrhovni sud FBiH u aprilu 2019. ukinuo je presudu i donio odluku da se suđenje obnovi.

Ovo suđenje traje i danas.

IDRIZ BEGIĆ – Šest godina od optužnice, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu konačno je okončan i sudski proces protiv bihaćkog tužioca Idriza Begića: pravomoćno je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem. Begić je uhapšen u decembru 2016. godine i u pritvoru je proveo mjesec dana. U aprilu 2017. protiv njega je podignuta optužnica, a prvom presudom iz novembra 2019. osuđen je na tri godine zatvora. Kantonalni sud u Sarajevu 2020. ukida tu presudu i predmet vraća Općinskom sudu u Sarajevu na ponovno suđenje. 

U obnovljenom postupku u decembru 2021. ponovo je osuđen na tri godine, ali je i ta presuda ukinuta i suđenje je ponovljeno pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Pravomoćna presuda izrečena je 15. juna 2023. i u narednom periodu bit će pozvan na izdržavanje zatvorske kazne u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od od 2. decembra 2016. do 12. januara 2017. godine. 

BOSNALIJEK - Optužnica u slučaju Bosnalijek protiv Edina Arslanagića i još pet osoba podignuta je krajem 2015. godine.

Ovo suđenje traje i danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i u završnoj je fazi.

ŽELJEZNICE FBiH - U februaru 2016. podignuta je optužnica u predmetu Željeznice FBiH protiv Narcisa Džumhura i još sedam osoba i pravnog lica TŽV Gredelj d.o.o. Sarajevo.

I ovo suđenje traje i danas.

AMEL SEJFOVIĆ – Na spisku suđenja Kantonalnog suda u Sarajevu još se može naći i ime Amela Sejfovića. On je 3. septembra 2017. pobjegao iz KPZ-a Sarajeva, a uhapšen je osam dana kasnije na području Kiseljaka. Krajem iste godine optužen je da je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo i da je davao upute saučesnicima, koji su također optuženi. Sejfović je osuđen na 10 godina zatvora u septembru 2020., ali je Vrhovni sud FBiH 14. marta 2022. ukinuo tu presudu i suđenje vratio na početak.

Sejfović trenutno služi zatvorsku kaznu od 14,5 godina zbog pljačke Raiffeisen banke u Sarajevu kojom prilikom je ubijen slučajni prolaznik. 

BOBAR BANKA - Sud BiH je u slučaju Bobar banke potvrdio optužnicu protiv Darka Jeremića i još 15 osoba u martu 2017. godine.

U februaru 2019. razdvojen je postupak protiv optužene Slavice Injac i njen predmet je prebačen u Okružni sud u Bijeljini. Pet godina poslije, Injac je u januaru ove godine oslobođena optužbe.

Jeremiću i ostalima nastavilo se suditi pred Sudom BiH i ovo suđenje je više puta, iz različitih razloga, odgađano.

Ovo suđenje i danas traje i u fazi je izvođenja dokaza tužilaštva.

Žurnal