fbpx

DISKRECIONO PRAVO NA JAVNI NOVAC Vijeće ministara BiH k’o pijani svatovi

DISKRECIONO PRAVO NA JAVNI NOVAC Vijeće ministara BiH k’o pijani svatovi

U zadnji čas ministri dijele bez reda i kriterija. Pa su se na spisku „dobitnika“ našli grobari, NLP treneri, udruge koje vode političari, svakoliki animatori, zabavljači, glumci amateri. Pa i direktor državne agencije. Vrhunske sportiste nije zapalo da ih država nagradi s visokim ciframa.

Piše: Rubina ČENGIĆ 

 Blizu četiri miliona KM je Vijeće ministara BiH podijelo kroz grantove 29. decembra na telefonskoj sjedinci koja je u 15:40 otvorena putem viber-poruke i završena u 16:15.

vm

Pojedine organizacije koje su dobile ova sredstva su vezane za političke partije koje čine koaliciju koja je na vlasti, a pojedine nemaju ni web-stranu ni profil na društvenim mrežama kao platformu gdje bi predstavili aktivnosti ili objavili izvještaj o radu.

Uz to – ovoj dodjeli javnog novca nije prethodio javni poziv i nisu postojali javno vidljivi  kriteriji.

Ima se, može se

Podjela je obavljena usvajanjem dvije odluke – 1,57 miliona KM za podršku neprofitnim organizacijama radi zaštite ljudskih prava, ravnopravnosti spolova udruženja osoba s invaliditetom i podrška vjerskim zajednicama na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i 2,23 miliona KM za podršku neprofitnim organizacijama radi podrške u oblasti sporta, kulture, zdravstva, obrazovanja, mladih i humanitarne aktivnosti, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova.

sl 1024x567

Objema odlukama su dodijelile sredstva u iznosima ne manjim od 5.000 KM i ne većim od 100.000 KM.

Kome je dodijeljen novac?

Prema odluci o podjeli 1,57 miliona KM 50.000 KM ili više dobili su Dawn sindrom Banjaluka, Udruženje Ponos Doboj, Udruženje građana Ostanak i ekonomski razvoj iz Grapske Gornje, Župa Svetog Franje Asiškog Bila – Livno, Općinska organizacija Crveni Krst Istočna Ilidža,  Vrhbosansko bogoslovno sjemenište Sarajevo, Udruženje Srce za djecu oboljelo od raka Sarajevo, Udruga za prosperitet Dobro – Livno, Crveni krst Republike Srpske, Gorska služba spašavanja Jahorina, Spasilačka služba Wolf Foča, Udruženje Pomozi ba Sarajevo,  Udruženje građana La Transzmansadella Pace iz Milića.

Prema odluci o podjeli 2,23 miliona KM 50.000 KM i više dobili su FK Borac, Udruženje građana Alfa, Udruženje građana Čajre Doboj, Udruženje građana Svjetiliča Doboj, Omladinski kulturni centar Abrašević Mostar, Udruga dramskih i filmskih umjetnika Jure i Mate, Srpsko pjevačko društvo Sloga Sarajevo, Centar za vizualnu umjetnost, Oldtimer savez u BiH, Klub vodenih sportova Orka Mostar, FK Željezničar Sarajevi, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Don Juraj Gospodnetić Bosansko Grahovo, Gradsko Kulturno-uumjetničko društvo Bosna Tuzla, NK Troglav Livno, Kajak kanu klub Drina Zvornik, Ženski košarkaški klub Orlovi Banja Luka….

Nema ni web stranice

Pažljivim pregledom podataka dostupnih na internetu, jer na web-strani Vijeća ministara BiH nema podataka o korisnicima ovog javnog novca, moguće je utvrditi da UG Alfa iz Kikača kod Tuzle (50.000 KM) nema web-stranu, jedini kontakt je mobilni telefon bez pripadajućeg imena odgovorne osobe.

cajre doboj 1024x563

Ni Udruženje građana Čajre Doboj ( 90.000 KM) nema ni web-stranu ni broj telefona za kontat.

Udrugu vodi lokalni HDZ-ovac

Udrugu Bijeli brijeg iz Mostara (Udruga dominaša i društvenih igara, 40.000 KM) vodi predsjednik lokalnog HDZ-a BiH Karlo Kačić.

Kad je riječ o Udruženju građana Svjetilića (95.000 KM) ne prepoznaje ni Google ni Facebook.

Barbalićevo udruženje

Zanimljivo je da se na spisku dobitnika našlo i Udruženje Institut za razvoj i europske integracije Sarajevo koje je do januara 2024. godine vodio Ivan Barbalić, dugogodišnji uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ivan Barbalic

Barbalić: Udruženje koje je vodio dobilo novac par dana prije nego je imenovan za direktora državne Agencije

Barbalić je bio ambasador u Ruskoj Federaciji, a prije toga stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, a prije toga vanredni i opunomoćeni ambasador i šef Stalne misije BiH pri UN-a. Prijašnje funkcije su mu bile i savjetnik premijera KS dok je tu funkciju obnašao Edin Forto.

Barbalićeva supruga je Stela Vasić, savjetnice ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, a ranije u kabinetu bivše ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

On je u januaru 2024. godine imenovan za direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH ).

Udruženje je koji dan prije dobilo 30.000 KM.

I Udruga ukopnika

Među korisnicima je i Udruženje Posavina Brod  (20.000 KM) koje je osnovano 2022,  youtuberi Udruga dramskih i filmskih umjetnika Jure i Mate (60.000 KM); Udruga ukopnika Novo rastovačko groblje nema nikakvih dostupnih podataka (40.000 KM)…

narodne

Eco Urban centar iz Istočnog Sarajeva (10.000 KM) su 2023. godine u saradnji s ugostiteljskim objektom „Majstor za pivo“ iz Istočnog Sarajeva organizovali  dvodnevnu festivalsku ekološko – društveno – muzičku manifestaciju, pa su i od članice Predsjedništva BiH iz RS Željke Cvijanović dobili 20.000 KM.

Udruženje Ostanak i ekonomski razvoj iz Grapske Gornje (50.000 KM) nema ni web-stranu ni profil na društvenim mrežama, ali su dobili i 50.000 KM  za podršku projektima kulture u Bosni i Hercegovini.

Šansa „za sebe“

Udruženje građana La Transumanza della Pace iz Milića ( 95.000 KM) ima web-stranu na kojoj na engleskom bez datuma objave piše: Najvažniji i aktuelni projekat je izgradnja mljekare na području opštine Milići, čija je realizacija planirana do kraja 2022. godine.  Svaki projekat, realizovan, implementiran ili planiran, od strane udruženja “Transhumanca mira” ima jedan krajnji cilj, a to je da stanovnicima ne samo regiona, već i cijele Bosne i Hercegovine pruži šansu da ostanu i napreduju u sektoru u kojem pronalaze sebe.

eror 1024x575

Reiki majstori i hotelijerstvo

Među korisnicima je i Udruženje građana Šestougao (30.000 KM ) koje nema web-stranu ili facebook profil, vidljivo je samo da su osnovani u aprlilu 2023, nema podataka  o aktivnostima osim da su zastupnice Cvjeta Jolić i Monika Stojić.

NLP Kuća energije (20.000 KM) na svojoj web-strani ima opis aktivnosti i informaciju da tim čine: dr. Darko Cvetković, Janko Cvetković, Milena Cvetković i Milena Lopušina koja je predstavljena kao  master trener, reiki majstor i consultant u hotelijerstvu.

I nelogično i zloupotrebe, ali se glasalo

Poređenja radi, po 5.000 KM su dobili  UG Put dobrote Kiseljak, Udruženje umjetnika Zanat, KMF Metohija Gacko, Muzički centar Pavaroti Mostar, NK Omladinac Sanica, Bokserski klub Mostra, Bosanski kulturni krug Travnik, Vokalna skupina Viteški akordi Vitez, Udruženje Rok škola Mostar, Biciklistički klub  X Factory, Udruženje Artis Sarajevo, KUD Slavija i Muški rukometni klub Iskra.

U Sekretarijatu VM BiH kažu da VM BiH ima diskreciono pravo da dodijeli novac. Na web strani Ministarstva civilnih poslova nalazi se spisak organizacija koje nisu dobile grantove, ali ne i kriteriji za dodjelu novca.

Helez: Prava stvar

Ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Zukan Helez kaže da misli da su organizacije slale zahtjeve tokom godine, a neke su predlagali ministri.

zukan 1024x683

Helez: Bilo je i nelogičnosti

To su sredstva tekućih rezervi koja nisu ni previđene za te namjene, ali  da nismo potrošili ta sredsva tekuće reserve novac bi bio prebačen entitetima koji imaju daleko veće budžete od države i ne znate kako će taj novac biti potrošen. Ja sam, recimo, predložio Srce za djecu oboljelu od raka, jedan za Srebrenicu, bilo je i Pomozi.ba i ja sam svoje prijedloge obrazložio, napisao sam prilog o tome. Ali nisam sve prijedloge drugih ministara pročitao, bilo je zaista mnogo toga i ministri su zaista predlagali i nešto je bilo nelogično. Kasnije sam  saznao da je možda bilo nekih zloupotreba, ali ako je bar 50 posto tog novca otišlo tamo gdje stvarno treba – mislim da smo uradili dobru stvar – kaže Helez.

Korajlić: A gdje su kriteriji?

Izvršna direktorica Transparency International u BiH Ivana Korajlić podsjeća da je Zakonom o sukobu interesa zabranjeno da VM BiH dodjeljuje novac organizacijama u kojima su ministri osvinači ili na pozicijama gdje donose odluke i da su tamo gdje je moguće dodijeliti grant – ograničeni iznosi.

IVANA K

Korajlić: Naša istaživanja pokazuju da, osim što nema kriterijauma, u velikom broju slučajeva nema praćenja realizacije ni izvještavanja

Budžetske rezerve diskreciono troši i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara i oni imaju pravo to da rade, ali nema kriterija na osnovu kojih se dodjeluje taj novac.  Bilo bi zanimljivo znati koliko je bilo zahtjeva i ko nije dobio. Pa i ako su svi dobili – trebali bi postojati kriteriji i za izbor korisnika i za određivanje količine novca koji se dodjeljuje, morala bi postojati obaveza dostavljanja  izvještaj o utrošku. Naša istaživanja pokazuju da, osim što nema kriterijauma, u velikom broju slučajeva nema praćenja realizacije ni izvještavanja, a kada izvještaji i budu podneseni – oni imaju jako malo informacija da nije moguće procijeniti da li je novac svrsishodno potrošen. Ako taj pristup poredimo sa zahtjevima međunarodnih donatora kada su u pitanju izvještaji o provedenim aktivnostima i ostvarenim rezulatima – to je  neuporedivo – kaže Korajlić.

Za HIV i tuberkulozu 50.000 i 80.000 KM za iseljeništvo

O donatorskoj politici Vijeća ministara BiH govore druge odluke o raspodjeli javnog novca. 20 decembra su donijeli odluke da za Sufinansiranje projekata kulture u BiH iz budžeta Ministarstva civilnih poslova BiH izdvoje 3,1 milion KM;  iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice 1,76 miliona za među kojima je 40.000 za obrazovanje Roma i 80.000 KM za podršku jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom; 66.000 za podrške organizacijama osoba s invaliditetom; 100.000 za podrške udruženjima nacionalnih manjina, 50.000 za udruženjima porodica nestalih osoba u BiH, 80.000 za organizacije za ljudska prava u cilju promocije ljudskih prava u BiH…

Lani Pudar 2.300 KM

Početkom decembra je Vijeće ministara BiH dodijelilo i novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportistima: kao zaslužni sportisti po 3.150 dobili su Fikret Čaušević, Esad Durmišević, Nedžad Salkić, Ejub Mehmedović i Zikret Mahmić; Refija Okić 2.800 KM; Tima Džebo 2.500; Zlatko Saračević 2.300, Mirza Hrustemović 2.150; Mehmed Čolić 2.000 i Đurđica Šišul 1.700 KM.

Kao vrhunski sportisti Lana Pudar, Ismail Barlov, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Elvis Šerifović, Adnan Manko, Asim Medić, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Armin Šehić, Edin Đino, Nizam Čančar i Stevan Crnobrnja dobili su po 2.300 KM.

Također, vrhunski sportisti Dimitrije Savić, Lazar Miovčić, Abedin Mujezinović, Aleksandra Samardžić, Ada Avdagić, Elvedina Muzaferija, Anđela Samardžić, Faris Ibrahimpašić, Omar Bojčić, Vuk Ilić, Alma Tursunović, Ervin Bejdić, Larisa Cerić, Filip Živković, Dino Terzić, Ismail Zulfić i Rasim Redžić „nagrađeni su“ sa po 2.000 KM.

Sajmovi i druge šarene laže

Za podršku organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji dodijeljeno je 600.000  KM iz budžeta Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a  300.000 KM za podršku organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u inostranstvu. Za sufinansiranje sportskih manifestacija 1,34 miliona KM,  za međunarodnu kulturnu saradnju 390.000  KM;  za podršku tehničkoj kulturi i inovatorstvu 117.000 KM, a za projekte bilateralne saradnje u oblasti nauke na osnovu međunarodnih sporazuma 100.000 KM, a za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u području prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti 50.000 KM.

INFO

interview.ba