fbpx

Bogate zemlje ugovaraju zalihe buster doza, manjak vakcina za siromašne, kompanije dižu cene

buster doza vakcina

Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Bogate zemlje započele su ili planiraju davanje treće doze COVID-19 vakcina. Time smanjuju zalihe koje bi bile dostupne zemljama u razvoju. 

U zemljama sa nižim dohotkom udeo vakcinisanih u celoj populaciji jedva prelazi 1%, dok u bogatom delu sveta preko polovine stanovništva je primilo najmanje prvu dozu.

Zbog velikog nedostatka vakcina u siromašnijim zemljama Svetska zdravstvena organizacija je zatražila moratorijum na davanje treće doze najmanje do kraja septembra. Odluke država o davanju takozvane buster doze suprotstavljene su mišljenju Svetske zdravstvene organizacije.

Prema toj organizaciji potrebno je odložiti davanje treće doze vakcina dok se ne vakciniše najmanje 10% svetske populacije. Svetska zdravstvena organizacija smatra da udeo vakcinisanih na globalnom nivou do kraja godine treba podići na 40%, odnosno na 70% do sredine 2022.

Tedros Adanom Gebrejesus, predsednik Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je da je i dalje predmet rasprave da li su buster doze efikasne, i da bi ih trebalo davati samo onima kojima je imunološki sistem oslabljen.

Situaciju drugačije ocenjuju iz Pfizera. Ta farmaceutska kompanija smatra da je treću dozu vakcine potrebno dati ranije od planiranog, budući da je delta varijanta virusa Sars-CoV-2 zaraznija od prvobitne.

Prema pisanju Financial Times, u novim ugovorima o snabdevanju EU, Pfizer je povećao cenu svoje COVID-19 vakcine za nešto više od 25%, a Moderna za više od 10%. Te kompanije će ove godine ostvariti desetine milijardi dolara prihoda dok potpisuju nove ugovore sa zemljama koje žele da osiguraju zalihe za davanje buster doza usled širenja visoko zarazne delta varijante koronavirusa.

Analiza iste medijske kuće pokazala je da su Izrael, Turska i Čile alocirali 10 miliona vakcina za davanje buster doza, što je više od ukupno datih vakcina u šest Afričkih zemalja (među kojima su i najnaseljenije afričke zemlje Nigerija i Etiopija).

Loša je procena koristiti vakcine kao buster doze, umesto da se ustupe zemljama u kojima je veoma nizak procenat vakcinisanih, smatra Džon Nkengaskong, direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Prema Nkengasong, takva raspodela vakcina daće priliku za razvoj novih varijanti virusa koji će na koncu predstavljati problem i zemljama sa potpuno vakcinisanom populacijom.

Mašina