fbpx

BEZ OBZIRA NA KATASTROFALNU SITUACIJU U RUDNIKU: RMU Kreka za angažovanje privatnih zaštitara troši 1,7 miliona KM

4982a753785ad19460748ad3f89d4ade

 rmu kreka

Umjesto da osposobi 17 svojih zaposlenih da rade poslove čuvara na tri proizvodna kopa, Rudnik Kreka svake godine za te poslove plaća milionske iznose privatnim firmama. Ove godine za te namjene potrošit će više od 1,7 miliona KM, zanemarujući činjenicu da imaju oko 1870 zaposlenih, a nedovoljno proizvodnih radnika te da su prošlu godinu završili sa gubitkom od 44,9 miliona KM.

Piše: A.Omerović 

Polovinom jula Rudnik mrkog uglja Kreka raspisao je tender za nabavku usluga angažovanja zaštitarske agencije za zaštitu lica i imovine. Procijenjena vrijednost tendera kao i prethodnih godina je milionska. Tako će za 12 mjeseci RMU Kreka platiti 1.762.560 KM bez PDV-a privatnoj zaštitarskoj agenciji. U tenderskoj dokumentaciji nisu navedeni neki pretjerani zahtjevi koji bi upućivali na nekog određenog ponuđača. Od ponuđača se traži da nije osuđivan, pod stečajem te da je ispunio obaveze u vezi plaćanja poreza i doprinosa.

Za skoro 1,7 miliona KM RMU Kreka od ponuđača traži angažman oko 17 radnika na fizičkoj zaštiti rudnika Dubrave, Šikulje i Mramor.

rudnik11111

Ako je suditi po prethodnim godinama sigurno je da će dvije firme koje su obavljale ove usluge za RMU Kreka ponovo biti jedini ponuđač. Posljednjih godina firma Sword security i Soko BH redovno su dobijale ove tendere od RMU Kreka, same ili u sklopu konzorcija sa drugim firmama.

Milioni za zaštitarske agencije

Prošle godine, polovinom avgusta RMU Kreka ugovor vrijedan 1.749.996 KM bez PDV-a dodijelio je konzorciju  Sword security d.o.o i Soko BH d.o.o.. Ove firme bile su jedini ponuđači na tenderu. Ugovor je potpisan na na godinu dana i traje do 24.avgusta 2023. godine.

Godinu dana ranije u maju 2021. godine ove firme također su bile najuspješnjiji ponuđač na tenderu vrijednom 1.573.646 KM bez PDV-a. I tad je je pristigla samo jedna ponuda na tender. Jedina razlika tada bila je što se ovim firmama u konzorciju priključila i firma Sector security iz Banja Luke.

I u 2020. godini firma Sword security i Soko BH nisu išle samo na tender RMU Kreke. Tada su zajedno sa firmom Sector security i Seciritas nastupale kao grupa ponuđača. Kao jedini ponudači dobili su tender vrijedan 849.549 KM bez PDV-a.

Podsjetimo javnost da je stanje u Rudniku Kreka katastrofalno te postavlja pitanje opravdanosti ovakvih nabavki. Prema podacima Poreske uprave FBiH, na dan 31. 12. 2022. godine Rudnik Kreka dugovao je 153,8 miliona maraka za poreze i doprinose.

Ranije smo pisali kako se proizvodni pogoni Kreke u svom radu oslanjaju na staru mehanizaciju, što direktno utiče na realizaciju planirane proizvodnje. Zastoji u radu proizvodnih sistema na otkrivci i uglju su bili česti, zato što se nije investiralo u rezervne dijelove i repromaterijal.

Kako je direktan rezultat loše i zastarjele mehanizacije, te neulaganja u rezervne dijelove i održavanje, za posljedicu imalo pad proizvodnje uglja, i Elektroprivreda je bila „primorana“ da se obrati privatnim firmama. Tako je više od stotinu miliona maraka potrošila na kupovinu uglja od privatnih rudnika. Osim ogromnih iznosa koji su plaćani privatnim firmama za iznajmljivanje mehanizacije, milioni su se trošili i na iznajmljivanje rudara. Rudnik Kreka je prednjačio u svim tim nabavkama tako da ne iznenađuje činjenica da i ove godine troše milione za angažovanje zaštitarskih agencija umjesto osposobljavanja viška svojih radnika da rade ove poslove.

Rudnik Kreka prošle godine imao je 1870 zaposlenih! Prošlu godinu je završila sa gubitkom od 44,9 miliona maraka! Bez obzira na ove činjenice Rudniku Kreka nedostaju proizvodni radnici pa osim zaštitarskih agencija mora angažovati i prrivatne firme da obavljaju redovne poslove rudnika. Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH 21. jula ponovo je najavio prekid rada u RMU Kreka i RMU Zenica ukoliko ne budu isplaćene plate za mjesec juni do 25. jula. U suprotnom iz Sindikata najavluju dolazak u Sarajevo. Za to vrijeme rudnici i dalje neracionalno troše. 

Žurnal