fbpx

Banjalučka Skupština bez Lazića i Petkovića, Umičeviću četvrti mandat

Banjalučka Skupština bez Lazića i Petkovića, Umičeviću četvrti mandat

Saša Lazić je ostao vjeran politikama koje zastupa, ali pokret “Banjaluka zove”, čiji je bio nosilac, ostao je ispod cenzusa. Nedostajalo im je tek 140 glasova.

Nakon 12 godina provedenih u Skupštini Grada Banjaluka mandat nije osvojio Aleksandar Petković, a isto nije pošlo za rukom ni Saši Laziću, koji iza sebe ima dva mandata.

Petković je od 2012. godine u tri navrata osvajao direktne mandate kao kandidat SDS-a, a u više navrata bio i njen jedini predstavnik. Nekada je ostajao sam jer su se njegove partijske kolege odlučivale za “prelete” u druge partije, a posljednji put jer je SDS osvojio tek jedan mandat. Iako je ostao vijeran najvećoj opozicionoj partiji u Srpskoj u periodu kada su je drugi masovno napuštali, Petković se i sam prošle godine odlučio za isti potez.

Nakon perioda u kojem je djelovao kao nezavisni odbornik, Petković pristupa DNS-u, u trenutku kada ova partija ima minornu snagu u gradu na Vrbasu. Iako je nekada osvajo i preko 1.200 glasova, kao kandidat DNS-a ove nedjelje je upisao tek 202. Njegova stranka je ostala ispod cenzusa, a Petković nakon 12 godina izgubio odborničku funkciju.

Sa druge strane, Saša Lazić je ostao vjeran politikama koje zastupa, ali pokret “Banjaluka zove”, čiji je bio nosilac, ostao je ispod cenzusa. Nedostajalo im je tek 140 glasova. On je 2016. mandat osvojio  kao kandidat NDP-a, ali je isti napustio nakon što je 2018. godine njen tadašnji lider Dragan Čavić otrčao u zagrljaj SNSD-u. Na izborima 2020. mandat osvaja kao kandidat pokreta koji ga je nominovao i ove godine.

Sa druge strane, Marinko Umičević je osvojio treći mandat kao kandidat SNSD-a, a iza sebe ima jedan iz 2012. godine kada je bio funkcioner PDP-a. On će na kraju tek osvojenog mandata, 2028. godine, “upisati” čak 16 uzastopnih godina provedenih u parlamentu najvećeg grada Srpske.

SNSD-ov Nenad Grbić, nakon tri uzastopna odbornička mandata, ovoga puta nije uspio da direktno uđe u Skupštinu. Međutim, imajući u vidu da je tek drugi “ispod crte”, a da su mandate osvojili brojni funkcioneri koji će zadržati trenutne pozicije i odreći se ulaska u lokalni parlament, Grbiću se smiješi četvrti mandat, te 16 godina u skupštinskim klupama.

Njegova partijska koleginica Snežana Kutlešić-Stević osvojila je treći uzastopni mandat, isto kao i Ljubo Ninković, koji je ipak imao dvogodišnju pauzu između 2020. i 2022. jer nije izborio direktan mandat pa je u Skupštinu Grada Banjaluka ušao nakon što je istu napustio Borivoj Obradović, prelaskom u republički parlament. Za Ninkovića je interesantno da je mandat u tri izborna ciklusa osvajao na listama tri različite stranke – SDS-a, DNS-a te SNSD-a.

Jovo Savanović je trenutno drugi “ispod crte” na listi PDP-a ali je njegov ulazak u Skupštinu sasvim izvjestan. On je odbornički status prvi put dobio 2018, kada se novi-stari gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković preselio u Narodnu skupštinu RS, a isti je obnovio i 2020. godine.

Inače, novi saziv Skupštine Grada Banjaluka biće sastavljen od 11 odbornika SNSD-a, sedam PDP-a, po dva Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, DEMOS-a, SPS-a i Narodnog fronta te po jedan koji pripada pokretima Igora Radojičića i Nebojše Vukanovića. Mandat je obnovio i Saša Čudić, kao kandidat ispred nacionalnih manjina, i to po treći put u nizu.

Gerila.info