fbpx

Američki konzervativci rešenje za školske pucnjeve vide u naoružavanju nastavnika

Mike DeWine fb

Ilustracija; Izvor: Mike DeWine / Facebook

Vatreno oružje je naprosto aksiom logike američkih konzervativaca, te kada je naoružanje problem oni ga hoće rešavati sa još više naoružanja.

Nepune dve nedelje nakon tragedije u teksaškom gradu Uvade gde su u pucnjavi u osnovnoj školi devetnaestoro dece i dvoje odraslih izgubili živote, republikanska vlast u Ohaju je ponudila zaštitu od budućih masakara u školama od koje čoveku – blago rečeno – pamet stane.

Naime, poslanici Republikanske partije u Ohaju izglasali su zakon koji bi omogućio školskim okruzima da naoružaju nastavnike i drugo školsko osoblje. Ovaj zakon, koji deluje kao da je iz lošeg distopijskog filma, i izaziva asocijacije čije opisivanje ćemo ovde preskočiti, naišao je na entuzijastično odobravanje guvernera Ohaja.

Majk Divajn, guverner Ohaja, takođe ispred Republikanske partije, izjavio je da će sa zadovoljstvom potpisati zakon koji će omogućiti da školsko osoblje bude naoružano i to nakon svega 24 sata treninga.

Ruku na srce, ne možemo da kažemo da je ohajskim republikancima ova zaumna ideja došla niotkuda. Školskim okruzima u SAD od ranije je bilo dozvoljeno da odobre svojim zaposlenima nošenje vatrenog oružja; međutim, Vrhovni sud je pre godinu dana presudio da je zaposlenima koji bi nosili vatreno oružje potrebna obuka istovetna obuci policije, odnosno 728 sati.

No, republikanci u zakonodavnom domu Ohaja suprotstavili su se toj presudi, a Divajn je izjavio da je njegova stranka otklonila više stotinu sati gradiva koje nije važno za bezbednost u školama i na taj način olakšala nastavnicima i drugom školskom osoblju da nose oružje.

Istraživanja javnog mnjenja u SAD nakon tragedije u Teksasu pokazuju da većina Amerikanaca i Amerikanki podržava pooštravanje zakona koje regulišu nošenje i posedovanje naoružanja. Ipak, Republikanci nisu spremni da odustanu od svojih arsenala. Tako je i vodeći republikanski političar, senator Ted Kruz izjavio da je rešenje za pucnjave u školama – kojih je samo od 2022. godine u SAD-u bilo 27 – u otežavanju ulaženja u škole i u naoružavanju nastavnika.

Izvor: Mašina