fbpx

Zloupotrebljene i javne ustanove?

UKC RS1

Transparency BiH je podnio je dodatnu prijavu CIK BiH zbog zloupotrebe kampanje UKC RS „Svi pod jedan krov“ u svrhu promocije kandidata SNSD-a. Iz Kliničkog centra su nam kratko odgovorili da zbog prezauzetosti u vezi sa pripremama za svečano otvaranje ne mogu nam odgovoriti na naša pitanja.

Iako je strogo zabranjeno finansiranje kampanje od strane javnih ustanova, to nije spriječilo upravu Kliničkog centra da slike Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Dragana Bogdanića i Vlade Đajića postavi na bilborde kojima poziva građane da dođu na svečano otvaranje Urgentnog centra i preseljenja hirurških klinika. S ozbirom da su oni kandidati SNSD-a na predstojećim izborima, Klinički centar vrši ličnu promociju kandidata SNSD-a u toku izborne kampanje, poručuju iz Transparensija.

„Mi smo prijavu dostavili CIK-u i oni bi trebali da preispitaju našu prijavu. Ono što smo mi primijetili u prethodnom periodu jeste i povećan broj drugih prijava TI BiH poziva građane da prijavi zloupotrebu ličnih podataka jer je povećan broj takvih zloupotreba. Građani sve više govore o tome pogotovo oni iz inostranstva da se zloupotrebljavaju njihovi lični podaci“, kaže Uglješa Vuković, TI BiH.

U Transparensiju kažu da je Klinički centar dužan obavijestiti građane o cijeni ove reklamne kampanje, kao i o razlozima zbog kojih uključuje promociju pojedinih kandidata, ali to nisu uradili. Klinički centar se brani time, kažu u Transparensiju, što se poziva na zaštitiu komercijalnih interesa treće strane.

„Za sada UKC RS ne dostavlja informacije a prema našem iskustvu javni organi kada se pozivaju na taj izuzetaz zaštite povjerljivih informacija najčešće pokušavaju da pokažu tajnost u svom radu i najviše se u tom slučaju radi o skrivanju inforamcija od javnog značaja“, ističe Vuković.

Iako smo upravu Kliničkog centra pitali koliko su sredstava utrošili za kampanju pod nazivom „Svi pod jedan krov“ i da li je to novac iz budžeta Srpske, kratko su nam odgovorili da zbog prezauzetosti u vezi sa istorijskim trenutkom preseljenja hirurških klinika sa lokacije centra na Paprikovac, ne mogu da nam odgovore.

„Odgovore na Vaša pitanja dostavićemo u narednom periodu u skladu sa odredbama Zakona o slobodi pristupa informacijama. Koristimo ovu priliku da istaknemo da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije finansirao kampanju nijedne političke partije, a ni pojedinca“, kažu iz UKC RS.

Iz Transparensija upozoravaju da javne ustanove, preduzeća i institucije ali i sredstva poreskih obveznika nisu svojina političkih partija i da je svaki oblik zloupotrebe javnih resursa u svrhu kampanje potrebno prijaviti nadležnim insititucijama.

BN TV