fbpx

Zbog izvoza mesa Naser Orić glavna tema među farmerima u RS

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Tursku smanjen je za više od tri puta. Za sve to kriva je firma “Mujanović” iz Živinica koja drži monopol i, za sada, jedina u Tursku izvozi goveđe meso.

4naser

Nisam kriv jer su me izabrali Turci na tenderu, pravda se vlasnik.

“Procedura dobijanja posla, za vašu informaciju, baš kao što je rekao gospodin Šarović, je striktno vezana za tursku stranu. Ona raspisuje međunarodni tender koji je otvorenog karaktera na koju mogu da se prijave sve druge firme, sve one koje zadovoljavaju uslove koje naručilac posla traži”, rekao je  Muris Mujanović, vlasnik firme “Mujanović”

Na sve to, spekuliše se da je u čitavu priču umješan i Naser Orić. Među farmerima u Srpskoj ovih dana je glavna tema, naročito kod proizvođača krupne stoke. I dok, kako tvrde Naser Orić, preko svojih posrednika otkupljuje živu stoku koja kasnije završava u Turskoj po znatno većoj cijeni – oni o tome ne smiju ni riječi  jer, kako kažu, neće da se zamjere nikom.

Orić nam se javio kratko SMS porukom u kojoj je rekao da se nije mogao javiti jer je bio na sastanku predsjednikom Rusije.

Recept je, kažu uplašeni farmeri, sljedeći: navodno Orićevi ljudi u Srpskoj masovno otkupljuju živu stoku po cijeni od oko četiri marke po kilogramu, zatim prodaju klaonicama u Federaciji za četiri i po, a kasnije isječeno meso otkupljuje  firma “Mujanović” iz Živinica i za 5,9 evra po kilogramu izvozi u Tursku. Oni demantuju priču da poslovno sarađuju sa Naserom Orićem.

“Sa gospodinom Orićem ne sarađujem. Sa Orićem na poslovnom planu do sada nisam imao informacija da se on bavi sličnim poslovima koje radi moja firma”, rekao je Mujanović.

Zbog turskog izbora da firma iz Živinica bude jedini izvoznik navodno je kasnio početak izvoza u ovoj godini, pa otud i takvi statistički podaci. Drastično su drugačiji nego prethodnih godina i sa ovom dinamikom u 2017.  Bosna i Hercegovina će izvesti tek nešto više od 20 miliona. Zbog nelojane konkurencije za izvoz apeluje i Vlada Srpske.

“Još jednom apelujemo na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da se u razgovoru sa kolegama iz Turske pokuša obezbijediti određena kvota za izvoz mesa za Tursku i firmama iz Republike Srpske”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

U ministarstvu Mirka Šarovića kažu da se i oni zalažu za tu varijantu. Republika Srpska ove godine je izvezla samo živu junad – u vrijednosti od tek 321 hiljadu maraka – ali ne u Tursku nego u Liban. Ministar Šarović nedostupan je za komentar i za navode da se i Naser Orić bavi tim poslom.

(ATV)