fbpx

Završena kampanja "Krv je krv"

kampanja

Kampanja za izmjenu diskriminatornog upitnika za dobrovoljne davaoce krvi u Republici Srpskoj "Krv je krv" je danas završena. Upitnik sadrži dva pitanja koja se direktno odnose na seksualnu orijentaciju davaoca te ih na taj način u startu isključuje iz procesa darivanja krvi.

Autor: Impuls

Ovakvo pitanje predstavlja direktnu diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, jer istospolno orijentisane osobe po automatizmu svrstava u rizičnu grupu samo na osnovu seksualne orijentacije, a ne na osnovu rizičnog ponašanja koje bi trebalo biti osnov za odbijanje dobrovoljnog davaoca krvi.

Tokom kampanje održani su sastanci sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske na kojima su se medicinski radnici upoznati sa problemom. U dvije odvojene akcije, volonteri su podijelili promotivni materijal građanaima Banja Luke i medicinskom osoblju Zavoda.

kampanja 1

Novi upitnik bi trebao biti po standardima poštovanja ljudskih prava te ne bi trebao sadržati pitanja koja se odnose na seksualnu orijentaciju. Mogućnost izmjene spornog upitnika najavljeno je za april mjesec.

Kampanju su sproveli "Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista Geto" u partnerstvu sa banjalučkim "Udruženjem Kvir Aktivista BUKA". Kampanja je nastala kao rezultat projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba" koji "Helsinški odbor za ljudska prava u RS" realizuje u saradnji sa "Asocijacijom za demokratske inicijative iz Sarajeva".