fbpx

Zašto pilići još ne idu preko granice?

4piletina

Mjesec i po nakon što su inspektori Evropske komisije dali zeleno svjetlo za izvoz piletine i prerađevina od peradi na tržište Evropske unije, živinari iz BiH i dalje nemaju pristup tržištu EU.

Dozvola koja je najavljena tri sedmice nakon završene inspekcije, još nije stigla u Kancelariju za veterinarstvo BiH.

U “Agreksu” iz Donjeg Žabara, jednom od četiri preduzeća koje je inspekcija posjetila početkom oktobra, kažu da nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje. Uprkos tome, direktor je optimista.

“Ja mislim da je to čisto administrativna procedura i nismo naviknuti da ovi iz Evropske komisije tako brzo odreaguju. Mi i dalje držimo da smo kao bh. kompanije iz ovog lota ispunili sve one propisane uslove i na osnovu preliminarnih izvještaja sa optimizmom čekamo njihovo konačno saopštenje”, rekao je Predrag Miličić, preduzeće “Agreks” Donji Žabar.

Kako saznaje ATV, sve je zapelo kod kontrole pilića. U BiH je standard da se kontrolišu neposredno prije klanja, a iz EU traže da se to radi i odmah poslije. Ovo je samo dio procedure koji bi se mogao prepraviti u kratkom roku, ali i pored toga, dozvole za izvoz još nema.

Resorni ministar kaže da nije riječ ni o blokadi ni o administrativnom zastoju, nego o usaglašavanju.

“Postoji ovaj period tehničkog usaglašavanja koji će trajati još vjerovatno par sedmica. Iza toga gotov dokument treba da potvrde sve zemlje članice Evropske unije pojedinačno”, navodi Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prvi najavljeni rok od tri sedmice je bio klasično političko “trčanje pred rudu”, kažu u Zajednici živinara Srpske. Nijednom živinaru nije u interesu da što prije dobije sve dozvole, ako će ostati bez njih nakon samo nekoliko mjeseci.

“Mislim da nekakav rok koji je tada rečen, da će biti riješeno u tom roku, po meni je više neka proizvoljna izjava nego ono što je stvarno trebao da bude rok. Mi očekujemo ipak da će to u neko skorije vrijeme biti riješeno”, rekao je Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS.

Kada pilići konačno krenu preko granice, očekuje se da Evropska komisija ovlasti bh. Kancelariju za veterinarstvo da izdaje dozvole i drugim peradarima za izvoz. Živinari se nadaju da će sve biti riješeno do kraja godine, i da će već u prvoj polovini 2018. piletina iz BiH stići na police u Evropskoj uniji.

(ATV)