fbpx

ZAPUŠTENE PLAŽE Ljubitelje rijeka smeće tjera sa obala Vrbasa

3vrbas smece

Mnogi ljubitelji rijeka ne mogu da uživaju na obalama Vrbasa, a neće imati ni gdje da se kupaju ove godine, čak i ako im to vremenske prilike dozvole, jer su brojna kupališta neuređena, puna smeća, te zarasla u travu i šiblje.

Među njima je i plaža Liman u naselju Srpske toplice koja je bila jedno od omiljenih kupališta mještana ovog kraja, ali i šire. Da nemaru pojedinaca nema kraja najbolje pokazuje slika koju smo zatekli na ovom kupalištu. Razbacane limenke i drugo smeće narušavaju sjaj ovog bisera prirode. Marija M. iz Srpskih toplica ne krije razočaranje što se njeno omiljeno mjesto za odmor i relaksaciju pretvara u odlagalište smeća.

– Nepokošena trava, uz divlju deponiju, narušava sliku naše ljepotice, rijeke Vrbas. Na ovo kupalište dolazim od sedme godine i ne sjećam se da je ikada izgledalo ovako tužno. Sada je u katastrofalnom stanju, sve je zapušteno. Nadam se da će ljubitelji prirode zajedno očistiti plažu kako bismo joj vratili stari sjaj – kazala je Marija M.

Njeno mišljenje dijeli i Marko L. iz Karanovca koji ne može vjerovati da je ovakav dar prirode prepušten sam sebi.

– Sramota je da plaže na najljepšem dijelu Vrbasa, gdje nema u blizini kanalizacije, budu ovako zapuštene. Minulog vikenda sam došao sa drugarima kako bismo roštiljali, ali su nam ugođaj pokvarili smeće i visoka trava. Nije mi jasno da niko ne održava plaže na mjestima gdje je Vrbas najčistiji – rekao je Marko i dodao da ništa bolje nije ni na plaži Šljunkara u njegovom naselju.

Iz Gradske uprave su kazali da održavanje ovih plaža nije u nadležnosti grada.

Da bi Vrbas sačuvao titulu krajiške ljepotice ronioci iz kluba “Buk” vrijedno uklanjaju kruti otpad iz korita ove rijeke, a to rade u saradnji sa Odjeljenjem za komunalne poslove. Predsjednik Ronilačkog kluba “Buk” Boris Trninić je kazao da je plaža Liman mjesto gdje članovi ovog kluba provode mnogo vremena jer je pogodno za ronjenje.

Vodostaji su izuzetno nezgodni, mnogo je padalo kiše, tako da nismo imali puno prilike da radimo. Aktivnosti ćemo nastaviti u avgustu. Uklanjamo kruti otpad, stabla, drveće, željezo i sve na šta naiđemo kada pretražujemo rijeku – istakao je Trninić.

Kupališta

Na dva kupališta na Vrbasu i dva na Vrbanji voda za kupanje je neispravna, pokazala je analiza Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Riječ je o plaži Zelena u naselju Obilićevo i plaži Borik, dok na Vrbanji na kupalištu Zeleni vir i kod Žutog mosta voda nije za kupanje.

(Glas Srpske)