fbpx

Zakonski regulirati cyber prostor na nivou BiH

Svjedoci smo da u BiH svaku izbornu godinu obilježava sve prljavija kampanja, u kojoj uz jezik mržnje, političke optužbe, prijetnje i stvaranje atmosfere straha u javnosti, mediji nerijetko postanu sredstvo ili žrtva političkih obračuna.

59b523b1 07f8 4379 a07f 16630a0a0a7e vlasic osce 700x402

Predstavnici najznačajnijih medija u BiH pozvali su relevantne institucije i organizacije da zakonski reguliraju medijski prostor u BiH prema evropskim standardima.

Naime, Društvo novinara BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organiziralo je na Vlašiću u protekla dva dana okrugli sto pod nazivom „Mediji u kampanji“.

– Svjedoci smo da u BiH svaku izbornu godinu obilježava sve prljavija kampanja, u kojoj uz jezik mržnje, političke optužbe, prijetnje i stvaranje atmosfere straha u javnosti, mediji nerijetko postanu sredstvo ili žrtva političkih obračuna. Iako je do narednih općih izbora ostalo više od godinu dana, predstavnici domaćih javnih i komercijalnih medija smatraju da je pravo vrijeme da se o političkim i ekonomskim pritiscima na medije u kampanji, te govoru mržnje u javnosti (medijima), kao i očuvanju profesionalnih standarda razgovara u krugu kolega novinara – navodi se u zaključcima.

Upozoreno je na veliki problem zakonski nereguliranog cyber prostora (portali, društvene mreže, blogovi...), a koji se često koristi u svrhu manipulacije i propagande.

– Pozivamo sve koji se moraju baviti ovom problematikom da zakonski reguliraju cyber prostor na nivou BiH – poručeno je.

Sudionici okruglog stola pozivaju sve koji su uključeni u političke procese, a posebno političke stranke, kandidate i glasače, da u periodu do narednih općih izbora 2018. godine maksimalno izbjegavaju jezik mržnje, jezik netolerancije, huškanja i uvreda, te neprimjeren govor ali i bilo koju vrstu komunikacije koja ima za posljedicu incidentne situacije i netrpeljivost.

– Svjesni stanja u medijima, pozivamo kolege u svim medijima u BiH da se pridržavaju etičkog kodeksa, te da imaju profesionalan odnos prema poslu i profesiji. Time će dati primjer cijeloj javnosti o fer i korektnom praćenju izbornog procesa – poručeno je s okruglog stola.

Misija OSCE-a u BiH podržala je ovu inicijativu Društva novinara BiH da se produbi diskusija o govoru mržnje u javnoj sferi, kao i o profesionalnim standardima izvještavanja, kazala je glasnovornica Misije OSCE-a Željka Šulc.

– Nadamo se da će se preporuke s ovog i sličnih skupova uvažiti, te da će se kompletno društvo u BiH angažirati na smanjenju prisustva govora mržnje u javnom prostoru – izjavila je Šulc za Fenu.

(Vijesti.ba / FENA)