fbpx

ZABRINJAVAJUĆE Od šest gradskih autobusa čak pet je neispravno

3gradskih autobusa

Banjalučani su većinom ogorčeni na uslugu javnog prevoza, pored toga što  je cijena karata previsoka strahuju i od čestih kvarova. Slika dva pokvarena autobusa u Banjaluci u samo pola dana, zabrinula je putnike, koji s pravom pitaju koliko je javni prevoz siguran.

Nepregledna kolona automobila stvorila se u utorak veče kod Gradskog mosta, zbog kvara „Autprevozovog“ autobusa koji je blokirao kompletan saobraćaj u ovom dijelu grada, a autobus istog prevoznika pokvario se juče ujutru i na istočnom tranzitu kod „Lesnine“.

Do sada su tako građani svjedočili da autobusi ne mogu da zakoče, da krenu, pa čak i da se zapale.

– Nije mi uopšte prijatno putovati gradskim autobusom kada vidim šta se sve dešava, još manje pustiti unuče samo da ide, ali šta ću prinuđeni smo da se tako vozimo jer živimo daleko. Sve su to stara vozila, ko zna kakve su im kočnice- negoduje penzionerka Mitra.

Zabrinjavajući su i dosadašnji rezultati sa vanrednih tehničkih pregleda autobusa, koji pokazuju da su najčešći problemi na kočionom sistemu,  a zatim i na svjetlosnoj signalizaciji.

Policijski službenici su prošle godine na vanredni pregled uputili ukupno šest autobusa, a tehnička neispravnost potvrđena je kod njih pet, rekla je portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

I u Asocijaciji tehničkih pregleda ranije su rekli da vozila javnog prevoza putnika treba bolje i češće kontrolisati, jer je većina autobusa stara po dvije decenije.

Prevoznici, sa druge strane, tvrde da nema prostora za brigu i paniku, te da su vozila kvalitetna.

Direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić tvrdi da je njihov vozni park „dosta podmlađen“, a za kvarove koji su se desili prethodnih dana kaže da su banalan problem.

– Na jednom autobusu je puklo crijevo od goriva, pa smo ga morali zaustaviti i zamijeniti, a na drugom crijevo od vode. Nije dobro da se takve stvari dešavaju, ali događa se ipak u ovom periodu prelaska sa zimskog na ljetnje vrijeme. Mi za ovakve situcije imamo zamjenska vozila koja odmah uključujemo u saobraćaj, pa nema većih kašnjenja – priča Mijić.

On podsjeća da gradski autobusi pređu na hiljade kilometara, te naglašava da redovno imaju inspekcijske kontrole.

– Imamo šezdeset autobusa i normalno je da se nekada desi kvar, ali nije to baš stalno kako ljudi pričaju. Pozivam građane da nas odmah pozovu ako imaju problem i da provjerimo o čemu se radi- rekao je Mijić, koji najavljuje da im je sada cilj da u sve autobuse ugrade klima uređaje, jer slijedi ljeto.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve nedavno su izjavili da nemaju većih primedbi što se tiče redovnosti linija i tehničke ispravnosti gradskih autobusa, ali da uslugu svakako treba poboljšavati kako bi se građani što manje vozili automobilima, a počeli koristiti uslugu javnog prevoza.

(srpskainfo)