fbpx

Vlade Srpske i Federacije traže zabranu izvoza trupaca

4trupci

Vlada Srpske i Federacije udružile su snage i odlučile zaustaviti izvoz šumskih drvnih sortimenata iz BiH. Zabrana postoji, ali je privremena i ističe u aprilu, pa su odlučile da taj problem riješe na dugoročne staze.

Za to će im trebati pomoć Savjeta Ministara, kojima će ovih dana i poslati prjedlog. Iz Udruženja šumarstva i prerade drveta Srpske poručuju da bi se time spriječila česta ilegalna sječa i izvoz trupaca, ali i da bi drvni sortimenti ostali unutar države.

“Mi tražimo neko rješenje koje bi poboljšalo snadbjevanje kapaciteta, jer vidimo da tu postoji još prostora za rast i da se na određen način poboljšaju vrijednosti koje ostvarujemo kada je u pitanju ukupan prihod, kada je u pitanju i spoljno trgovinska razmjena, odnosno izvoz”, rekao je sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS Lazo Šinik.

Ideju o potpunoj zabrani izvoza trupaca, prvo je predložilo Ministarstvo poljoprivrede Srpske, nakon čega je dobilo podršku federalnog resora. Kažu, da tim potezom žele da pomognu domaćim prerađivačima.

“U cilju zaštite interesa domaćih drvo prerađivača u RS u smislu obezbjeđenja dovoljnom količinom sirovine, Vlada RS već je u prethodnom periodu u septembru prošle godine, donijela privremenu odluku o zabrani izvoza trupaca iz RS. Ona je privremenog karaktera i važi do aprila tekuće godine. U međuvremenu i Vlada Federacije je donijela takvu odluku”, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Zubić.

Prijedlog Federalne Vlade je da se uvede taksa na izvoz ogrjeva i rezane građe lišćara. Koliko bi mogla iznositi još ne znaju, ali znaju za šta bi je iskoristili.

“Da bi se destimulirali ovi koji izvoze, a da bi od tih taksi koji bi se prikupile, onda ponovo se vraćalo ovim drvoprerađivačima. Što bi bilo jako dobro. Ta sredstva koja bi se od taksi prikupila, ona bi ovamo bila za, išlo bi na dodanu vrijednost, išlo bi na otvaranje radnih mjesta i td u sektoru drvoprerađivačkom”, rekla je pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede Danica Cigelj.

Pokušali smo da saznamo šta o prijedlogu misli ministar inostrane trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović. Međutim, nije se javljao na naše pozive.

(ATV)