fbpx

Kako nova toplana grije stanove u Banjaluci

3radijator

Griju cijelu noć, ali temperatura u stanovima je ipak niska, očekivali smo mnogo više od novog preduzeća, utisak je većine Banjalučana priključenih na centralno grijanje.

Proteklih dana spoljna temperatura spuštala se i do minus 15 stepeni, i u ovakvim uslovima, sreću da im je toplo u stanovima imali su građani u centru i dijelu Borika, dok u drugim naseljima stanovnici pričaju da su sobe morali dodatno zagrejavati ili se pokrivati u ćebe, dok piju jutarnju kafu. Pored grijalica, dovitljive domaćice pričaju da su spremale jela u rerni češće nego inače, kako bi i na taj način bar malo ugrijele stanove. Sudeći po iskustvu stanovnika, toplo je samo u onim dijelovima grada gdhe su ranijih godina obnovljene cijevi, i nova Eko Toplana nije tome mnogo doprinijela.

CENTAR

Stanari u Jevrejskoj ulici ne žale se, zadovoljni su, kažu, toplotom u zgradi i uprkos ekstremno niskoj temperaturi, u stanovima borave u majici kratkih rukava. I u Ulici kralja Alfonsa ispričali su nam da je temperatura u stanovima solidna.

– Zadovoljan sam, nije bilo problema, griju ovih dana po cijeli dan i noć, ali nama je i prošle godine bilo dobro – rekao je jedan stanar.

ALEJA

– Nije grijanje baš kao što sam očekivala. Periodično je u toku dana, toplo, pa hladno, u večernjim časovima je ugodno za sjediti. Ipak, više sam očekivala s obzirom na najave nadležnih kada je počela nova Toplana sa radom – kaže Neda iz Gundulićeve ulice.

BORIK

Mišljenja stanara u ovom naselju su podijeljena i toplota u stanovima zavisi od ulice do ulice. U većini stanova građani pričaju da debeli minus uopšte nije uticao na temperaturu u sobama i da su prezadovoljni novom Toplanom, koja je od 1. februara zvanično počela sa radom. Primjedbe uglavnom imaju građani u stanovima sa lošom stolarijom, koji se žale da im je preskupo plaćati račune i za grijanje i za struju.

OBILIĆEVO

Većina stanara u zgradama u Krfskoj ulici kažu da i pored Toplane, stanove još dogrijavaju na drva, a cjepanice čuvaju u podrumu. Mnogi su, govore, pisali Toplani, žalili se, ali pomaka nema. Zadovoljni su, dodaju, samo oni koji su se odjavili sa centralne mreže i stanove sada griju na struju. U Ulici Banović Strahinje u Obilićevu, nemaju mnogo primjedbi na gradsko grijanje.

STARČEVICA

Otkako su postavljene kotlovnice na pelet, stanovnici u ovom naselju prezadovoljni su gradskim grijanjem. Ipak, ove godine, u pojedinim ulicama mogu se čuti žalbe na lošu temperaturu u stanu.

– Živim u novom stanu, sa novom stolarijom, ali moramo se dogrijavati. Nije ni blizu toplo kao prošle godine, ne znam šta je razlog. Kada je napravljena kotlovonica bili smo baš zadovoljni. Sada, da mi daju odobrenje da se isključim rado bih to uradio, jer račun za grijanje plaćam oko 80 KM, ali moram još paliti i grijalicu- pričaju u Ulici Jovana Jančića.

NOVA VAROŠ

Topli su radijatori, ali to je nedovoljno, kažu mještani Nove varoši, mi se opet smrzavamo.

– Rano ujutru i naveče, moram se ogrnuti ćebetom kada gledam televizor, jer uopšte nije prijatno snediti u stanu. Pekla sam i hljeb ove sedmice, da upalim rernu da se soba malo zagrije. Toplo je jedino u kupatilu, jer je ta protorija mala- požalila nam se Nevena.

KOČIĆEV VIJENAC

– Isto je grijanje kao i ranije, ništa nismo primjetili, ni poboljšanje, ni pogoršanje. Rade radijatori po cijelu noć, pa stan se ne može toliko ishladiti, po danu se kuva i može se nekako. Unuci mi stanuju u Boriku, kod njih je užasno hladno i ne očekujem da će nam sa novom Toplanom biti nešto mnogo bolje – govori penzionerka Jela.

OD VRATA DO VRATA

I odbornik u Skupštini grada Draško Stanivuković obišao je ovih dana pedeset stanova koji se griju na Toplanu u naseljima Borik i Nova varoš.

– Ponio sam termometar i išao od vrata do vrata. Ni u jednom stanu nisam izmerio temperaturu preko 18 stepeni, što je svakako ispod svakog minimuma i komfora u kojem čovjek može da ugodno boravi. U pojedinim stanovima u Novoj varoši temperatura u stanovima je i ispod 16 stepeni- rekao je Stanivuković, dodajući da na osnovu situacije na terenu, može da se zaključi da Eko Toplana i investicija od preko 30 miliona KM nije opravdala očekivanja i da su građani i dalje nezadovoljni jer plaćaju visoke račune, a usluga se nije poboljšala. U pojedinim ulazima, tvrdi, mještani čak skupljaju potpise da se odjave sa Toplane.

– Pozivam gradsku vlast i predstavnike Toplane da izađu na teren i uvjere se kakva je situacija i da nama javno kažu koje poboljšanje je donijela nova Eko Toplana- zaključio je Stanivuković.

Iz Eko Toplane, do zaključenja ovog broja nisu nam odgovorili na pitanja kolikim kapacitetom rade ovih dana i da li su na mrežu instalisana i posljednja dva kotla.

(EuroBlic)