fbpx

Šta znači "hladna tišina" između Merkel i Trumpa

5hladno

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik SAD Donald Trump ove sedmice prvi put su razgovarali telefonom poslije čak više od pet mjeseci, a diplomate s obje strane Atlantika opisuju taj period kao "šokantno dug", navodi Reuters.

Transatlantske veze

"Petomjesečno odsustvo komunikacije između Merkel i Trampa ukazuje na izazove s kojima se kancelarka suočava ako uspije da formira koalicionu vladu kasnije ovog mjeseca i, kao što njemački zvaničnici nagovještavaju, pokuša obnoviti odnose s američkim predsjednikom", navodi se u analizi.

Merkel, koja čvrsto vjeruje u bliske transatlantske veze, bila je najpouzdaniji zvaničnik u Evropi za Trampove prethodnike – kako za Baraka Obamu (Barack), tako i za Džordža Buša (George Bush) – kada su Vašington i Berlin rukovodili rješavanjem pitanja globalne finansijske krize, pripajanja Krima Rusiji i iranskog nuklearnog programa, piše Tanjug.

Međutim, odnos njemačke kancelarke s Trampom je od početka bio hladan i nikada se nije poboljšao, ukazuje britanska agencija.

U trenutku jačanja transatlantskih tenzija povodom trgovine, iranskog nuklearnog sporazuma i vojnih troškova NATO-a, neki njemački zvaničnici i analitičari strepe da bi lične podjele između samouvjerenog, impulsivnog predsjednika i obazrive, analitički nastrojene kancelarke mogle dovesti do daljeg pogoršanja bilateralnih odnosa.

Jan Tehau, saradnik Njemačkog Maršalovog fonda u Berlinu, opisuje petomjesečnu "tišinu" između dva lidera, prije telefonskog razgovora koji su imali u četvrtak, kao "veoma loš znak", ali ne smatra da to ima ikakve veze s političkim zastojem u Njemačkoj, gdje kancelarka, više od pet mjeseci nakon federalnih izbora, pokušava oformiti novu vladu.

- To je prije znak da u odnosima između dva lidera nema povjerenja. Ako nemate lične odnose između lidera na koje se možete osloniti, može biti prilično teško zaustaviti silaznu spiralu - ocjenjuje ovaj analitičar.

Jirgen Hart, visoki poslanik u Kršćansko-demokratskoj uniji Angele Merkel, kaže da dva lidera, pogotovo u stresnim vremenima kada je neposredna komunikacija potrebna, moraju razgovarati i pronaći rješenja.

- Moraju imati dobre lične i poslovne odnose - ističe njemački poslanik.

Ipak, zvaničnici u njemačkoj vladi umanjuju značaj produžene šutnje "na radiotalasima" između Merkel i Trampa, ukazujući da je kancelarka ograničila kontakte s mnogim stranim liderima tokom višemjesečnih mučnih koalicionih pregovora kod kuće.

Oni naglašavaju da dijalog između Njemačke i SAD na nižim nivoima vlade ostaje snažan.

Pritom, neki postavljaju pitanje da li ijedan strani lider može utjecati na Trampa, koji je u četvrtak ponovo šokirao svoje evropske saveznike, objavljujući planove o uvođenju teških tarifa na uvezeni čelik i aluminij.

Ledeni start

- Njemačka mora nadoknaditi vakuum na visokom nivou, angažirajući se na drugim nivoima – sa Kongresom, sa državama i civilnim društvom - kaže Tomas Matusek, bivši njemački ambasador u UN-u i Britaniji.

S druge strane, upada u oči kontrast između "ledenog starta" Merkel s Trampom i odnosa koji je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razvio s američkim predsjednikom, ukazuje britanska agencija, uz ocjenu da je Makron "prevazišao samog sebe u pokušaju da pridobije Trampa mješavinom mačizma i ulagivanja".

Već pri prvom susretu prošlog maja, podsjeća agencija, njih dvojica su imala čuveno čvrsto i dugo rukovanje, a dva mjeseca kasnije Makron je ugostio Trampa povodom proslave Dana pada Bastilje u Parizu i s njim večerao na Ajfelovom tornju.

Idućeg mjeseca Makron će, kako je najavljeno, putovati u Vašington u prvu zvaničnu državnu posjetu jednog stranog lidera otkako je Tramp postao predsjednik početkom prošle godine.

U proteklih pet mjeseci, Makron i Tramp su sedam puta razgovarali telefonom, saopćila je Jelisejska palata dok je, poređenja radi, britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) s predsjednikom SAD razgovarala četiri puta u istom tom periodu, prema saopćenju "Downing Streeta".

Međutim, kako su američki i njemački zvaničnici potvrdili Reutersu, do razgovora u četvrtak Merkel s Trampom nije razgovarala još od 28. septembra 2017., dok je s Obamom i Bušem razgovarala – jednom sedmično.

Ipak, neimenovani francuski zvaničnik blizak Makronu odbacio je ideju da francuski predsjednik i Merkel primjenjuju u pogledu Trampa koordiniranu taktiku "dobrog i lošeg policajca", istakavši da kancelarka mora uzeti u obzir skeptičnije njemačko javno mnijenje.

- Stav njemačke javnosti prema Trampu je katastrofalan, i mnogo gnjevniji nego u Francuskoj - objasnio je on.

Pojedini njemački zvaničnici smatraju da bi se, čim Njemačka napokon dobije novu vladu i svi kabinetski ministri budu na svojim mjestima, mogao očekivati novi val posjeta na relaciji Berlin – Vašington, prenose Vijesti.me.

Ipak, većina njemačkih zvaničnika kaže da, za sada, nema planova da Merkel ponovo ode u Bijelu kuću, gdje je Tramp ignorirao pozive da se s njom rukuje na sastanku u Ovalnom kabinetu prije godinu dana, a nema ni planova da Tramp posjeti Njemačku, gdje je posljednji put bio prošlog jula u Hamburgu, na samitu G-20.

(Vijesti.ba)