fbpx

Vlada odlučila: Od januara plata za nezaposlene porodilje, opozicija pita odakle pare?

Dobre vijesti obradovale su Banjalučanku Sanju Burgić. Čula je da će naredne godine sve nezaposlene porodilje od države dobijati posebnu naknadu. Kao majka jednog djeteta, kaže, podržava ideju.

4beba

“Komentar je u svakom slučaju pozitivan. Ako do sada nije bilo, a sada ima – u svakom slučaju je ok”, rekla je Sanja Burgić, Banjaluka.

Sanja je profesor razredne nastave i ne radi nigdje pa bi, u slučaju da rodi drugo dijete, a ne nađe posao u školi, od države godinu dana dobijala 405 maraka.

One majke koje se odluče na troje i više djece, a nisu zaposlene isti iznos će za svako dobijeno dijete dobijati po 18 mjeseci.

Milka Popović iz Banjaluke jedna je od njih. Nedavno je rodila šesto dijete. Pošto Vlada uvođenje naknada obećava tek dogodine, nada se da će obećani iznos primati bar nekoliko mjeseci.

Milka kaže da je najavljenih 405 KM njoj dovoljno.

“Pa jeste, kako nije. Tolika je plata nečija, nema ni plate tolike”, navela je Milka Popović, Banjaluka.

Računica kaže da će svaka nezaposlena majka koja dobije prvo ili drugo dijete, na osnovu naknada, dobiti oko pet hiljada maraka. Za treće ili svako naredno dijete, majke će dobiti 7300 maraka.

U banjalučkom udruženju “4+” podržavaju inicijativu.

“To je ipak prijeko potrebno. Vjerujte ja non-stop govorim da je, evo u zadnje vrijeme pogotovo, da je natalitet nacionalno pitanje broj jedan”, ocijenio je Jovan Radovanović, Udruženje “4+”.

I opozicija podržava potez Vlade, ali pita: “Otkud pare”. “Iz budžeta”, odgovara premijerka. U SDS-u kažu da se iz istog tog budžeta neredovno isplaćuju već postojeće obaveze, a tiču se prava iz socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

“Vlada RS ni postojeća socijalna davanja ne izmiruje redovno. Mi smatramo da je ovo čist politički trik SNSD-a računajući da su nam sljedeće godine opšti izbori”, ocjenjuje Miladin Stanić, Srpska demokratska stranka.

“Iz budžeta se sve ostvaruje. Dakle, iz budžeta. Dakle, izračunali smo – uskoro ćemo izaći sa tom računicom. Reći ćemo na koji se to broj na osnovu prosjeka koji već znamo kako se to kreće godišnje i kakva će biti metodologija ukupna”, pojašnjava Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Ako se uzme u obzir računica udruženja “4+” Vlada će morati dobro da preraspodijeli budžet ili se još više zaduži.

Jovan Radovanović podsjeća da je u Srpskoj prošle godine rođeno više od devet hiljada djece. Njegove procjene kažu da je između 60 i 70 odsto porodilja nezaposleno. Ako i ovogodišnja statistika bude slična, već sad se procjenjuje da će Vlada za ove namjene godišnje izdvajati oko 20 miliona maraka.

(ATV)