fbpx

Dešavanja u Mijanmaru imaju sve elemente genocida nad Rohinja muslimanima

O stradanju Rohinja muslimana u Mijanmaru, najugroženojoj nacionalnoj manjini u svijetu, za TV1 govorio je doktor političkih nauka Ahmet Alibašić. Teško je kazati da li je to što se dešava genocid. Sigurno ima sve elemente, jedino ne znamo za namjeru. No, etničko čišćenje sigurno jeste, smatra on.

5ahmet alibasic cms

O stradanju Rohinja muslimana u Mijanmaru, najugroženojoj nacionalnoj manjini u svijetu, za TV1 govorio je doktor političkih nauka Ahmet Alibašić. Teško je kazati da li je to što se dešava genocid. Sigurno ima sve elemente, jedino ne znamo za namjeru. No, etničko čišćenje sigurno jeste, smatra on.

Alibašić, inače, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, pojasnio je da Rohinja muslimani uglavnom žive u sjeverozapadnom dijelu Burme, te da ih je u ovoj državi oko milion, a da ih je otprilike isti broj raseljeno po Maleziji, Bangladešu, te zemljama Zaljeva.

''To je relativno mala etnička zajednica. Postoje velika sporenja oko njihovog etničkog identiteta. Burmanske vlasti ih ne priznaju pod nazivom Rohinja, jer taj naziv ih identifikuje sa državom u kojoj oni otprilike čine jednu trećinu stanovništva. Nobelovka Suu Kyi sugeriše međunarodnoj javnosti da ih jednostavno naziva muslimanskom zajednicom u rahinja državi'', naveo je Alibašić.

On je napomenuo da je u vrijeme britanske kolonijalizacije, procenat Rohinja muslimana porastao je sa 12 na 20 posto, jer su bili potrebni kao radna snaga na poljima riže. Takve demografske promjene, dodao je, kod dijela stanovništva izazivaju zaziranje, što se dogodilo i u ovom slučaju.

''Etnički identitet Rohinja muslimana se osporava, a iz toga proizilazi osporavanje, odnosno uskraćivanje državljanstva, iz čega opet proizilaze brojni problemi Rohinja muslimana'', upozorio je Alibašić.

Upitan da li se progon i ubistva Rohinja muslimana u Mijanmaru mogu nazvati genocidom, ovaj profesor kazao je da ne želi prejudicirati, ali je napomenuo da postoji veoma malo broj nepristrasnih međunarodnih izvještaja o tome šta se zapravo dešava u ovoj državi.

''Teško je kazati da li je to što se dešava genocid. Sigurno ima sve elemente, jedino ne znamo za namjeru. No, etničko čišćenje sigurno jeste'', smatra Alibašić.

Osvrnuo se i na pasivnu ulogu međunarodne zajednice u dešavanjima u Mijanmaru.

''Dva su razloga za to. Prvi je to što je međunarodna zajednica okupirana sama sobom ili nekim drugim žarištima, poput Sirije. Drugi razlog je činjenica da, nažalost, živimo u svijetu u kojem odlučuju komercijalni interesi. Još u vrijeme Obame koji je imao više senzibiliteta za ljudske slobode u odnosu na sadašnju američku administraciju, došlo je do ukidanja dijela sankcija Burmi. Od oktobra prošle godine, one su ukinute u potpunosti. U Burmi ima jako puno prirodnih resursa za koje se takmiče razne kompanije, dakle radi se o ekonomskom interesu'', kazao je Alibašić.

On je podsjetio da je čak i EU povukla rezoluciju pred UN-om o trgovini ljudima, jer je osjetila da je generalna atmosfera u svijetu takva da neće biti dovoljno ruku da se izglasa rezolucija protiv burmanskog režima.

 

TV1