fbpx

Vlada Islanda pala zbog pedofilske afere

Centristička partija “Svjetla budućnost” povukla se zato pošto je premijerov otac pomogao osuđenom pedofilu da očisti dosije kako bi opet mogao da se zaposli.

2island vlada pad

Premijer Bjarni Benediktson je došao na vlast u januaru s koalicijom u kojoj su bili njegova Indipendistička partija, Reformska partija i centristi. Njegova vlada je imala tanku većinu u parlamentu – 32 od 63 poslanika – poslje izbora prošlog oktobra, koji su sazvani kada je prethodni premijer podnio ostavku poslije protesta zbog njegove ofšor imovine, koja je otkrivena u Panamskim dokumentima.

“Svjetla budućnost” ima četiri mjesta u parlamentu. Premijerov otac Benedikt Sveinson pomogao je osuđenom pedofilu da se prijavi za klauzulu u pravnom sistemu koja omogućava osobi koja je odslužila kaznu za ozbiljan zločin da “povrati čast” i ponovo traži posao. Hjalti Sigurjon Haukson je 2004. osuđen za silovanje pastorke skoro svaki dan 12 godina, zbog čega je dobio pet godina zatvora. Kada se pojavilo da su neki članovi vlade, uključujući premijera, od javnosti krili informaciju o pismu kojim se traži čišćenje Hauksonovog dosijea, Svjetla budućnost je saopštila da se povlači iz vlade.

Benediktson je bivši ministar finansija koji se takođe spominjan u Panamskim dokumentima zbog udjela u investicionoj kompaniji na Sejšelima.

(Agencije)