fbpx

Više od 310.000 Rohingya muslimana izbjeglo iz Mijanmara u Bangladeš

Više od 310.000 Rohingya muslimana od 25. augusta iz Mijanmara je pobjeglo u Bangladeš, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Duniya Aslam Khan, portparolka Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

5izbjeglice banglades

Više od 310.000 Rohingya muslimana od 25. augusta iz Mijanmara je pobjeglo u Bangladeš, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Duniya Aslam Khan, portparolka Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Ona je u ponedjeljak u uvečer naglasila da je broj Rohingya koji su prešli granicu između Mijanmara i Bangladeša dostigao 313.000.

Nešto ranije u ponedjeljak Zeid Ra'ad al-Hussein, visoki komesar UN-a za ljudska prava pozvao vladu u Mijanmaru da okonča “brutalnu sigurnosnu operaciju“ u područjima sa muslimanskim stanovništvom. Istakao je da sigurnosna operacija Mijanmara u državi Rakhine “izgleda kao primjer etničkog čišćenja“.

Također, njemačka vlada pozvala je Mijanmar da ispuni svoje obaveze i okonča humanitarnu tragediju s kojom se suočava muslimanska manjina u toj državi.

Steffen Seibert, portparol kancelarke Angele Merkel, izrazio je u ponedjeljak u Berlinu veliku zabrinutost zbog nedavnog nasilja i kršenja ljudskih prava.

“Pozivamo Vladu Mijanmara da ispuni svoje obaveze prema svim grupama stanovnika u svojoj zemlji. To posebno očekujemo od dobitnika Nobelove nagrade za mir i državnog savjetnika Aung San Suu Kyi“, kazao je Seibert.

I Sjedinjene Američke Države su rekle da su “duboko uznemirene krizom koja je u toku“, ponovivši raniju osudu napada na mijanmarske sigurnosne punktove od 25. augusta i “posljedičnog nasilja“.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.   

AA