fbpx

Uragan Irma odnio najmanje 30 života

Najmanje 30 ljudi je poginulo u udaru uragana Irma. Predsednik Tramp proglasio stanje prirodne katastrofe.

1florida

Uragan Irma odnio je najmanje 30 života. Na Floridi je nakon udara nevremena ostala prava pustoš. Nacionalni centar za uragane saopštio je da je oluja imala najjače udare vjetra od 195 kilometara na čas.

Prema navodima medija, uragan Irma je oslabio na kategoriju 2, ali očekuje se jak udar na Tampu. Policija je povukla svoje ljude sa ulica.

Prema navodima meteorologa, Irma će uskoro udariti sjever i sjeverozapad zemlje.

Uragan je nosio sve pred sobom, nemilosrdno čupajući drveće iz korena. Oštećeni su brojni domovi, a jak vjetar oduvao je i fasade sa zgrada.

Apokaliptične slike iz Majamija obišle su svijet. Centar je poplavljen! Oko 60 centimetara vode moglo se vidjeti u finansijskom okrugu Majamija, gde je jedna od glavnih ulica izgledala kao rijeka.

Tokom udara uragana, više od milion domova ostalo je bez struje, dok je 6,5 miliona građana sa juga Floride dobilo naređenje za hitnu evakuaciju. Širom zemlje zatvorene su brojne fabrike i obustavljeno je vodosnabdijevanje usljed havarije. 

1florida 2

Veliku štetu pretrpio je i aerodrom u Majamiju, koji je privremeno zatvoren. Očekuje se da će letovi biti obustavljeni do utorka.

Tokom noći, vlasti su izdale naređenje da građani ne napuštaju svoje kuće i da se drže viših spratova kako bi bili bezbiedni u slučaju da im voda prodre u kuće.

Američki predsiednik Donald Tramp odobrio je da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma.

(Agencije)