fbpx

UN uvrstio vojsku Mijanmara na crnu listu zbog seksualnog zlostavljanja Rohinja

5fujvojska

Ujedinjene nacije (UN) su uvrstile mijanmarsku vojsku na crnu listu osumnjičenih grupa za seksualno zlostavljanje na području oružanih sukoba.

“Široko rasprostranjene prijetnje i praksa seksualnog zlostavljanja je postala njihova strategija teroriziranja, ponižavanja i kolektivnog kažnjavanja manjinske zajednice Rohingya, a sve s ciljem primoravanja na iseljavanje i sprječavanje njihovog povratka“, navodi se u saopćenju UN-a.
 
U saopćenju se navodi da je nasilje mijanmarske vojske nad muslimanskom manjinom Rohinja povezano s uvriježenim narativom da visoki natalitet te populacije prijeti opstanku većinskoj budističkoj populaciji.
 
Delegacija Vijeća sigurnosti UN-a će krajem mjeseca posjetiti Bangladeš i Mijanmar kako bi sagledali aktuelnu situaciju u vezi s nasiljem i krizom sa kojom se suočava zajednica Rohinja. Delegaciju će činiti ambasadori svih 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a.
 
Arakanski muslimani Rohinje su već godinama najugroženija etnička grupa u svijetu, a od prošle godine se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan. 
 
Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila nekoliko stotina muslimanskih sela iz kojih je najmanje 750.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.
 
Prema zvaničnim podacima, u Arakanu je 70-ih godina prošlog stoljeća živjelo oko dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.
 
Iz Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija nerijetko upozoravaju da nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenje, pa čak i genocida.
 
(FENA)