fbpx

Umro je Predrag Lucić

PXL 091220 131pl

NAKON teške bolesti umro je Predrag Lucić, poznati hrvatski novinar, redatelj i književnik, jedan od osnivača Ferala.

Predrag Lucić rođen je 12. veljače 1964. godine u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu studirao je kazališnu i radio režiju.

Jedan je od osnivača i kreatora Feral Tribunea.

Objavio je Greatest Shits - Antologija suvremene hrvatske gluposti u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, pjesmaricu Haiku haiku jebem ti maiku, Ljubavnici iz Verone, Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 i 2.

Na Splitskom ljetu 1987. godine napravio festivalske novine "Summer Times". Od siječnja 1985. povremeno surađuje u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije. Od 1988. do danas stalni autor Ferala. Od iste godine u Omladinskoj iskri piše kolumnu "Drugačije mlad", uređuje kulturnu rubriku i duhoviti podlistak "Le Spizd".

U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune. Ujesen 1990. s Feral Tribuneom seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao predratni i ratni reporter.

U ožujku 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i sa skupinom kolega pokreće satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune. Prve brojeve lista potpisuje kao glavni i odgovorni urednik. U prosincu 1993. Feral Tribune postaje tjednik. Od tada pa sve do gašenja Ferala 2008., Lucić radi kao urednik lista, autor tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike, te pokreće i uređuje "Biblioteku Feral Tribune".

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao u časopisima "Fantom slobode", "Ars", "Sarajevske sveske" i "Naše pismo".

Bio je članom Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra P.E.N.-a.

(Index)