fbpx

Uhapšen direktor GIKIL-a Debasish Ganguly

20 03 koksara 1 0

Inspektori utvrdili da GIKIL radi bez okolišne dozvole, nakon ekološke katastrofe u rijeci Spreči i okolini fabrike.

Generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly uhapšen je juče u Lukavcu po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a Izudin Šarić.

Federalni inspektori su zbog eskalacije situacije po okoliš u rijeci Spreči, izazvanom nesavjesnim poslovanjem GIKIL-a u prethodnom periodu poduzimali neophodne aktivnosti na sprečavanju nastanka većih šteta za okoliš te u zadnjem obavljenom timskom inspekcijskom nadzoru utvrdili da operator obavlja svoju djelatnost bez okolinske dozvole, što je bio preduvjet da se operatoru izrekne mjera obustave rada.

Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

Sindikat traži očuvanje radnih mjesta

Sindikalna organizacija GIKIL-a izrazila je spremnost da se uz podršku uposlenih u kompaniji bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih, a u isto vrijeme i za zdraviju radnu sredinu koja jeste potreba radnika i građana općine Lukavac.

Sindikalna organizacija GIKIL-a danas je održala vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da se ne može ignorisati činjenica da građani općine Lukavac i šire imaju pravo zahtijevati primjenu zakonskih propisa koji će obezbjediti zdraviju i kvaliteniju radnu i životnu sredinu, ali da će se "znati boriti za očuvanje svakog radnog mjesta".

Rukovodstvo sindikalne organizacije GIKIL-a, kako je zaključeno, daje podršku svim mjerama i radnjama koje poduzimaju organi za provođenje zakona u BiH i traži hitno procesuiranje odgovornih s ciljem utvrđivanja odgovornosti za aktuelno stanje u GIKIL-u.

Sindikat od Uprave kompanije zahtjeva da u skladu sa pravima i obavezama koje ima po važećim zakonskim propisima odmah poduzme mjere koje će obezbjediti mogućnost kontinuiranog proizvodnog procesa.

Također, od Uprave GIKIL-a su zatražili da najkasnije do 5. septembra rukovodstvu sindikalne organizacije u pismenoj formi predstavi obavezujući kratkoročni i dugoročni plan investiranja u modernizaciju proizvodnih pogona koja će obezbjediti pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Na vanrednoj sjednici Sindikalne organizacije GIKIL je zaključeno i da se uputi dopis Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u kome će se zatražiti sastanak sa resornom ministricom, a na kome bi se analizirala aktuelna situacija u GIKIL-u, saopćeno je iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Izvor: Agencije