fbpx

UGOSTITELJI U MINUSU Zbog Rusa izgubili 50.000 KM

3lavrov 1

Posjetu ruskih zvaničnika čak dva puta ove godine pratile su velike mjere bezbjednosti, između ostalog, i zatvaranje 60-ak kafića u širem centru grada.

Dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Banjaluku proteklog petka zvaničnici ocjenjuju izuzetno uspješnim i značajnim za Republiku Srpsku, ali po skromnom mišljenju pojedinih ugostitelja ovo je za njih bio samo jedan „propao dan“.

Naime, naredba o privremenoj zabrani rada ugostiteljskim i poslovnim objektima u Banjaluci, kao jedna od mjera bezbjednosti, „pogodila“ je proteklog petka oko 70 lokala i prodavnica u širem centru, koji su na osam sati morali zatvoriti posao. Mnogi ugostitelji su tako izgubili pazar od oko 400 KM, što je 25.000 maraka u konačnom zbiru, dok je država na ime PDV-a izgubila oko 4.000 KM.

– Reći će neko, niste radili samo par sati, šta se žalite, ali kada morate platiti kiriju i radnike svaki dan je važan. I nije to samo jedan put, ove godine bilo je više zabrana i niko da nam to nadoknadi – razočaran je vlasnik jednog objekta.

Podsjetimo, iste mjere zabrane bile su na snazi i u aprilu, kada je Banjaluku posjetila Valentina Matvijenko, predsjednica Savjeta Federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije. I tada je, pored brojnih ograničenja za građane i saobraćaj, bio zabranjen rad za 60-ak kafića i prodavnica u ulicama kojima se kretala delegacija, a što je još 25.000 KM minusa u ugostiteljskoj kasi.

Kafići takođe nisu smjeli da rade ni 7. jula kada je u gradu bio održan veliki skup “Pravda za Davida”. Tada je zabrana na šest sati važila za 40 lokala u blizini Trga Krajine.

Ekonomista Zoran Pavlović privremenu zabranu rada ugostiteljima upoređuje čak i sa nekim oblicima ekonomskih sankcija, kojima političari znaju pribjegavati.

– Ovakvi događaji, kao što je dolazak ministra Lavrova, trebali bi biti definisani da se plate iz budžeta lokalne zajednice, jer postoje ljudi koji su zbog toga morali napustiti svoje lokale i prodavnice. U civilizovanom svijetu, kada se tako nešto organizuje, svako ima pravo da dostavi svoj prosječan promet za taj dan i da mu to bude kompenzovano na neki način, bilo oslobađanjem od poreza, bilo iz budžeta. To, naravno, kod nas nije slučaj – naglašava Pavlović.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović pojašnjava da je Grad obavezan da, na osnovu naredbe Ministarstva unutrašnjih poslova RS, proglase zabranu rada ugostiteljskim objektima.

– Nekada se potpuno zatvaraju lokali, a nekada je riječ samo o zabrani točenja alkohola u određenom periodu. Međutim, naknade za ugostitelje u ovim slučajevima, prema mojim informacijama, nisu predviđene – rekao je Komljenović.

Skupi zakupi

U Udruženju radnika u ugostiteljstvu podsjećaju da su ugostitelji već dosta puta negodovali zbog sličnih naredbi u gradu, ali shvataju, kažu, da su bezbjednosne mjere neophodne i da se moraju provoditi.

– Svaki dan ugostitelji gradu plaćaju komunalnu naknadu, taksu za korišćenje bašte, i zato je svaki pazar bitan. Za pojedine objekte u centru grada kirija košta čak 6.000 KM. To znači da ugostitelj svaki dan mora odvojiti 200 KM za zakup prostora – podsjeća predsjednik udruženja Željko Tatić.

(Srpskainfo)