fbpx

Naseljena mjesta u BiH i dalje ugrožena: Mine raznijele 614 života

4mine

BANJALUKA - Najveći broj minskih incidenata desio se na području opštine Doboj, čak 63, a u minskim poljima na tom području smrtno je stradalo 34 ljudi, dok je 42 povrijeđenih, potvrdili su za "Nezavisne" u BHMAC-u.

Da mine u BiH i dalje uzimaju živote, svjedoči nedavni primjer u Zavidovićima, gdje je jedan lovac teško povrijeđen, a drugi je smrtno stradao.

U BHMAC-u su naglasili da je problem zagađenosti minama u BiH prisutan u 129 opština ili gradova, odnosno ugroženo je 1.398 naseljenih mjesta.

Upozorili su da, kontaminiranost minama direktno utiče na bezbjednost oko 545.000 stanovnika ili, kako kažu, oko 15 odsto ukupnog stanovništva BiH.

Naglasili su da je od 1996. do danas u BiH stradalo 1.758 osoba, od kojih 614 smrtno. Od ovog broja stradalih 151 su demineri, od kojih je 51 stradao smrtno, a bilo je i 250 žrtava djece.

"Na području opštine Brčko do sada je bilo 48 minskih incidenata, gdje je smrtno stradalo 12 ljudi, dok je povrijeđeno njih 27, a nakon toga slijedi Gradačac sa 42 minska incidenta, gdje je povrijeđeno 38 lica, a 22 njih je smrtno stradalo", navode u BHMAC-u.

Prema njihovim riječima, nakon Gradačca slijede sarajevska opština Novi grad, sa 36 minskih incidenata, zatim Travnik sa 35, Šamac, gdje su se desila 33 minska incidenta, i Maglaj sa 30 minskih incidenata.

Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje u Republičkoj upravi civilne zaštite RS, govoreći o ovoj problematici, rekao je da svakako nedostaje mladih deminera s iskustvom.

"Mi imamo deminere s iskustvom, ali su to već ljudi u godinama, 'ratni kadar', koji ima mnogo iskustva, ali im nedostaje fizička spremnost", kaže Kos za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju zagađenost minama u RS, najkritičniji je upravo taj potez Doboja.

"Na četiri hektara jednog minskog polja u Doboju, izvadili smo 250 mina. Druga po zagađenosti u RS je opština Teslić", tvrdi Kos.

Rekao je da je većina minskih polja ostala u FBiH, te da su od ukupne površine pod minama u RS 243 kilometra kvadratna.

"U 2018. godini evidentirana su dva minska incidenta u Gračanici i Zavidovićima. U prvom je jedna osoba smrtno stradala, a jedna je teško povrijeđena tokom lova u obilježenom minskom području, dok je u drugom incidentu nastradalo stado ovaca, takođe u obilježenom području", kazali su u BHMAC-u.

Kako u BHMAC-u ističu, do sada je pronađeno i uništeno oko 73.000 mina i 57.000 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS-a).

"Procjenjuje se da ima još oko 75.000 do 80.000 mina i NUS-a u BiH na oko 1.053 kvadratna kilometara površina, od kojih su 64 odsto šume, a 26 odsto poljoprivredne površine", navode u BHMAC-u.

Kazali su da su sva područja za koja postoje saznanja o postojanju minske opasnosti propisno obilježena i svakodnevno ih zaduženi obilaze, ali, ističu da se često dešava da dolazi do novih saznanja o minskim područjima.

"Tokom 2018. godine završena su 103 zadatka deminiranja, dok se u progresu trenutno nalaze 84. Pronađeno je i uništeno 190 komada NUS-a, 224 komada protivpješadijskih mina i 13 komada protivtenkovskih mina", ističu u BHMAC-u te dodaju da su njihovi izviđački timovi u ovoj godini postavili 1.844 znake hitnog obilježavanja na 174 lokacije u BiH, dok je izviđanje izvršeno na 243 lokacije.

Naveli su da u BiH postoji 26 organizacija za protivminsko djelovanje, gdje je angažovano 1.056 lica, koja posjeduju akreditaciju za obavljanje poslova protivminskog djelovanja i ovlaštenja za rad, što uključuje 792 deminera i 264 lica koja su ovlaštena za obavljanje rukovodnih i nadzornih zadataka.

"Nadamo se da ćemo unaprijediti i poboljšati efikasnost deminerskih kompanija, kako bismo do 2025. godine oslobodili našu zemlju od mina", kažu u BHMAC-u.

Novi strateški plan, pojašnjavaju u BHMAC-u, koji predviđa zemlju bez mina do 2025. godine, u fazi je usvajanja od strane Savjeta ministara BiH, i prema tome potrebno je ukupno izdvojiti 336 miliona KM.

(Nezavisne)