fbpx

Ugostitelji negoduju zbog zatvaranja lokala: Svi su na gubitku

4poreska

Narandžaste trake i zapečaćeni kafići su u prošle dvije godine česta slika na ulicama gradova u Republici Srpskoj. U prošloj godini, u Republici Srpskoj ih je na 15 dana zatvoreno skoro 600, a naplaćeno je više od milion maraka kazni.

Ugostitelji kažu – novčane kazne mogu biti i veće, samo nas nemojte zatvarati.

“Na gubitku su svi. Tih 500 KM koje država uzme za 15 dana, ukoliko lokal pravi neki prosječan pazar između 400 i 500 KM, država za tih 15 dana kroz raznorazne prihode koje trebaju da imaju od tog ugostiteljskog lokala izgubi 1.500-2.000 KM”, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić.

Poreska uprava i dalje revnosno pazi na izdavanje računa. Zadovoljni smo radom inspektora, poručuju iz ove institucije.

“Poreski obaveznik sam snosi taj rizik i on je svjestan u šta se upušta, onog trenutka kad odluči da ne evidentira promet. Prema tome, Poreska uprava ne može da preuzme taj teret što poreski obaveznik tih 15 dana ne privređuje, ne ostvaruje prihod”, rekao je načelnik Odjeljenja za kontrolu područnog centra Banjaluka Poreske Uprave RS Jelena Perišić.

Vlasnici kafića upozoravaju i da nezadovoljni radnici mogu da zatvore lokal koji radi sasvim legalno, ako odluče da ne izdaju račun. U tom slučaju, ako nije prisutan, vlasnik je nemoćan.

Ugostitelji kažu da je ovo specifično zanimanje, u kojem morate godinama raditi da biste stekli mušterije, a samo je dan dovoljan da ih izgubite. Za to je 15 dana više nego dovoljno. Ipak, i nadležni i ugostitelji se slažu u jednom – propisi se moraju poštovati.

(ATV)