fbpx

U Siriji i dalje 419.000 stanovnika živi pod opsadom

3opkoljeni

Međunarodna organizacija Ujedinjenih naroda za migracije (IOM) potvrdila je kako se u ovoj godini oko 715.000 raseljenih stanovnika Sirije vratilo svojim domovima.

U saopćenju iz IOM-a naglašeno je kako se ne radi o planskom povratku stanovnika Sirije te da kao takav nije siguran i održiv povratak.

"Od januara do oktobra ove godine na svoja ognjištva vratilo se 714.217 Sirijaca. I poret značajnog broja onih koji su se vratili, u istom periodu je raseljeno 1.452.636 Sirijaca", poručeno je iz IOM-a.

Najveći broj sirijskog stanovništva vratio se u oblasti grada Halepa, a tamo se vratilo 58 posto od ukupnog broja raseljenih. Također je naglašeno kako je 38.000 Sirijaca koji su se vratili u ovom periodu, ponovo raseljeno.

Od početka građanskog rata u Siriji raseljeno je ukupno 6,1 miliona, a prema podacima IOM-a, najveći dio povratnika u Siriju zabilježen u prvih šest mjeseci ove godine.

Među povratnicima, domovi 96,3 posto njih su tokom građanskog rata oštećeni i potebna je obnova, pola od te broja stanovnika je bez pitke vode, hrane i zdravsvene podrške.

S druge strane, u Izvještaju UN-ovog Koordinacionog ureda za humanitarne poslove (OCHA) navedeno je kako 13,1 milion stanovnika ima potrebu za humanitarnom pomoći.

Širom svijeta, prvenstveno u susjednim zemljama, nalazi se oko 5,5 miliona sirijskih izbjeglica, te da se vrlo mali broj ovih izbjeglica vratio u domovinu.

U Izvješaju se navodi kako se formiranjem zona bez ratnih dejstava u Siriji smanjenji slučajevi nasilja, no i pored toga u ovoj zemlji su nastavljeni sukobi i tokom 2017. godine.

U Siriji još uvijek 419.000 stanovnika živi pod opsadom.

(Anadolija)