fbpx

U MUP-u djeluje zemunski klan?

765 430 0ce87a81ce7097fc5c24d414bb1570e4

Građani gube povjerenje u institucije Republike Srpske, što je naročito došlo do izražaja u istrazi Davida Dragičevića, izjavio je u Dnevniku 2 BN TV predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.
On tvrdi da je u ovoj istrazi mnogo nelogičnosti, tako da, kako kaže Govedarica, sumnja “da u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova djeluje zemunski klan”.

Vlast tvrdi da je bezbjednost na visokom nivou. To nije tačno. Stanje bezbjednosti je loše. Građani su uznemireni, gube povjerenje u institucije, tvrdi Govedarica.

"Građani gube povjerenje u institucije Republike Srpske zbog svega ovoga što smo imali priliku da vidimo. Građani gube povjerenje u Ministarstvo unutrašnjih poslova, u policiju, ali generalno ne u policiju već u one ljude koji se nalaze u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova. Imamo određene ljude iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji presreću razne kombije, na taj način pljačkaju banke.

Imamo ljude iz policije koji diluju drogu, kojima se sudi i za drogu. Imamo u ovom slučaju jednu veliku sumnju šta se zaista desilo, zašto je ministar sve ovo radio, zašto je dozvolio konferenciju za štampu, zašto je zvao nadležnog tužioca da okonča istragu. Sve to kad saberem djeluje mi da u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova postoji zemunski klan. I mi sa tim zemunskim klanom moramo da se obračunamo", rekao je Govedarica.

Opozicija je i juče tražila smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, ali skupštinska većina je to odbila.

Ministar Lukač nema odgovor ni na jedno pitanje opozicije. Osnovno pitanje - zašto i zbog čega je Lukač sazvao 26. marta konferenciju za štampu da saopšti navode iz istrage, dokaze.

"Nikada MUP ni u jednoj državi nije izašao bez tužioca takve stvari da radi. Zašto su to radili. S jedne strane, možemo da zaključimo da je u pitanju neprofesionalizam, a s druge strane možemo da pretpostavimo da je u pitanju nešto drugo, da je neko imao namjeru da skrene istragu u potpuno drugom pravcu", rekao je predsjednik SDS-a.

Nema tužioca, a na pressu patolog. Čudan put, smatra Govedarica.

"Evidentno je da ima gomila propusta i da dosta nelogičnosti i neistinitih navoda se našlo na toj konferenciji za štampu na kojoj je između ostalog prisustvovao patolog što je svakako veoma zanimljivo. Zašto patolog na konferenciji za štampu? Prema tome, odgovornost u ovom slučaju je zaista na gospodinu Lukaču.

S druge strane, mi smo imali priliku da čujemo juče i okružnog javnog tužioca koji je saopštio da ga je lično ministar unutrašnjih poslova zvao, tražio od njega da se okonča istraga zbog pritiska javnosti. On to nije smio da radi. Dakle, to je direktno mješanje u istragu. Ministar je politička ličnost, a tužilaštvo je potpuno drugi stub vlasti i ne smije niko da vrši pritisak na tužilaštvo", rekao je Govedarica.

Anketni odbor će sagledati sve relevantne činjenice vezano za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, poručio je predsjednik SDS-a. U Anketnom odboru pet članova - četiri je iz reda opozicije, jedan iz vladajućih redova i to Dragan Kalabić, poslanik SNSD-a. Nema ni DNS-a i SP-a.

"Zašto niko od poslanika iz DNS-a nije u Anketnom odboru, koliko se sjećam oni su svojevremeno tražili ostavke i ministra i direktora policije, načelnika uprave za organizovani kriminal, ne vidim razloga zašto nikog iz DNS-a nema u tom anketnom odboru. Takođe, ne vidim zašto i neko iz Socijalističke partije nije u Anketnom odboru. Očigledno je da se igramo politike i to nije dobro".

Odbor ima rok do 30 dana i predstavnici opozicije će na odgovoran način pristupiti ovom problemu kako bi se došlo do istine, rekao je Govedarica.

(BN)