fbpx

U LOKALNIM BUDŽETIMA NEMA PARA ZA BOLESNU DJECU Koliko su opštine uplatile u Fond solidarnosti RS

3dijete bolesno

Od ukupno 64 lokalne zajednice u RS, čak 40 opština i gradova, među kojima ima i onih sa vrlo bogatim budžetom, izbjegavaju plaćanje doprinosa za liječenje djece u inostranstvu, a neki od njih od početka godine nisu dali ni marke za teško bolesne mališane.

Do kraja septembra 57 opština i 7 gradova u RS su na račun Fonda solidarnosti uplatile ukupno 37.000 KM, ili oko 4.000 KM mjesečno. Mada doprinos plaćaju po stopi od skromnih 0,025 odsto od ukupnog budžeta, uplaćena cifra je ipak mizerna, jer se procjenjuje da bi opštine trebalo da u Fond uplate najmanje 200.000 KM godišnje.

Još je šokantniji podatak da tek svaka treća lokalna zajednica, odnosno njih samo 24, redovno uplaćuje ovaj doprinos.

Tako se ponovo potvrdilo da Fond solidarnosti, koji je često jedini spas za teško bolesnu djecu, funkcioniše gotovo isključivo zahvaljujući građanima RS, odnosno radnicima, koji svakog mjeseca dobrovoljno uplaćuju 0,25 odsto od plate i tako Fondu daruju u prosjeku od 1,5 do 5 maraka.

Mada Fond ima šest izvora finansiranja, računica pokazuje da se iz radničkih plata u Fond slije više od 412.000 KM mjesečno, dok svi ostali obveznici uplate deset puta manje. Uz radnike, među redovnim platišama je i republički budžet sa 35.000 KM mjesečno. Od opština, te od kupovine službenih limuzina za budžetske pare, od donacija i ostalih izvora naplati se, sveukupno, u prosjeku oko 3.000 KM mjesečno!

Jasminka Vučković: Podsjetnik za zaboravne

Kako je ranije pisao portal Srpskainfo, još od osnivanja Fonda solidarnosti uplate iz lokalnih budžeta bile su jedna od najslabijih karika, između ostalog i zato što propisima nije precizirano na koji način i kojom dinamikom doprinos treba da se uplaćuje, pa su mnogi opštinari “zaboravili” da to urade.

Direktorka Fonda Jasminka Vučković vjeruje da će većina lokalnih zajednica svoju obavezu ispuniti krajem godine, kada će odjednom uplatiti cijeli godišnji iznos.

– Mi ćemo ih podsjetiti na ovu zakonsku obavezu, jer vjerujemo da je svima u interesu da Fond ima stabilne prihode kako nijednom djetetu, kome je potrebno liječenje u inostranstvu, ne bi bila uskraćena  finansijska podrška – poručila je Vučkovićeva.

Iz Fonda solidarnosti poručuju da će sve ono što su u dosadašnjem radu uočili kao prepreku za doslovnu primjenu Zakona nastojati da izmjene ili dorade, “u saradnji sa relevatnim institucijama”.

– Jedan broj lokalnih zajednica doprinos uplaćuje periodično, kvartalno ili polugodišnje, jer bi mjesečne uplate iz malih opština iziskivala mnogo veću proviziju nego što je sam iznos uplate za fond – objašnjavaju u Fondu.

Derventa nije uplatila ni feninga

Da ova priča ima smisla svjedoči i podatak da se cjelokupan godišnji doprinos iz lokalnih budžeta kreće od 70 KM, koliko  treba da uplati Istočni Mostar, do oko 29.000 KM, kolika je godišnja obaveza Banjaluke.

Opština Derventa, jedna od najrazvijenijih u RS, ako je suditi po prošlogodišnjem budžetu, u Fond solidarnosti treba da uplati oko 3.300 KM za cijelu 2018. godinu, ali do sada  nije uplaćen ni fening. Opštinari to pravdaju tehničkim razlozima. Poručuju da su i lani, u decembru, “u komadu” uplatili 2.000 KM za bolesne mališane, pa će i ove godine uraditi tako.

– Ukupan iznos sredstava za 2018. godinu biće uplaćen u decembru u iznosu kako je to zakonom regulisano – kaže portparolka opštine Zenaida Ikanović.

“Crna lista” skrivena, pohvale javne

U Fondu solidarnosti još ne otkrivaju “crnu listu” opština i gradova, koje izbjegavaju plaćanje doprinosa, mada, kako saznajemo, nije isključeno da će to učiniti. Za sada ističu samo pozitivne primjere. Tako naglašavaju da su dva i po mjeseca prije kraja godine sve obaveze za 2018. ispunili Mrkonjić Grad, Trebinje i Modriča.

U Savezu opština i gradova RS su iznenađeni mršavim uplatama u Fond solidarnosti i najavljuju da će taj problem staviti na dnevni red sjednice upravnog odbora ovog saveza. Ipak, konkretno rješenje ne nude.

– Ne može se od nas očekivati da vršimo monitoring, niti nadzor nad tim uplatama, jer nemamo zakonska ovlaštenja za to – kaže generalni sekretar Saveza Aco Pantić.

Sve za djecu, ništa za plate

Do sada je za liječenje djece u inostranstvu Fond solidarnosti izdvojio oko 1,7 miliona KM, a trenutno je na računima Fonda na raspolaganju oko 4,5 miliona KM. Sav novac, koji se u Fondu prikupi, troši se  isključivo za liječenje djece, jer sve administrativne troškove, kao i platu direktorke Fonda solidarnosti, koja je i jedina zaposlena u instituciji, snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Banjaluka plaća, Doboj i Bijelina ćute

Banjaluka redovno ispunjava obaveze prema Fondu solidarnosti, u koji je do oktobra uplaćeno 24.166 KM, potvrdio je portparol Gradske uprave Dragan Risojević.

– Doprinos smo do sada uplaćivali kvartalno, a u ubuduće ćemo to raditi mjesečno, u skladu sa Uputstvom o načinu uplate sredstava u Fond solidarnosti – rekao je Risojević.

Kakva je situacija u druga dva najveća grada u RS nismo saznali, jer iz gradske uprave u Doboju i Bijeljini nisu odgovorili na pitanje Srpsakinfo da li uplaćuju doprinos za liječenje djece.

(Srpskainfo)