fbpx

Tužioci zapošljavaju sinove kao stručne saradnike

Ni Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije imuno na nepotizam koji posljednjih godina caruje u Republici Srpskoj, a o tome svjedoči primjer nedavnog zapošljavanja na pozicije stručnih saradnika sinova dugogodišnjih tužilaca.

1okruzni sud

Nepotizam ili zapošljavanje po rodbinskim i zavičajnim vezama odavno više nije vijest, ali kada se tako nešto odradi u najvišim pravosudnim institucijama, u koje bi građani trebali imati povjerenja, onda priča postaje malo drugačija.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je u proteklom periodu na pozicije stručnih saradnika, kako saznaje „EuroBlic“, primilo sinove republičkih javnih tužilaca Živane Bajić i Branka Mitrovića.

Rupe u zakonu

Potvrda ove informacije stigla je nakon našeg upita ovoj pravosudnoj instituciji iz koje su odgovorili da je na posljednjem konkursu primljeno troje stručnih saradnika, odnosno Igor Bajić, Danko Mitrović i Nikolina Umljenović.

U ranijem periodu primljena je i buduća snaha takođe jednog od visokorangiranih nosilaca pravosudne funkcije koji radi u OJT Banjaluka.

Naravno da se djeci čiji su roditelji u pravosuđu ne može zabraniti zapošljavanje, ali je, kako navode naši sagovornici, ova oblast odavno trebala biti regulisana zakonom, kao što su, recimo, regulisane sve druge pozicije u pravosuđu. Slučajno ili ne, samo je zapošljavanje stručnih saradnika ostalo po strani.

Nije prvi put

Ivana Korajlić, portparol Transparensi internešnela, smatra da je jako bitno regulisati zapošljavanje stručnih saradnika u pravosuđu, jer se radi o prvom ulasku u pravosudne institucije, sa kojih pozicija se kasnije imenuju tužioci i sudije.

– Za imenovanja sudija i tužilaca postoje ograničenja, ali kod zapošljavanja administrativnog osoblja i stručnih saradnika tu su i dalje konkursne procedure takve da omogućavaju nepotizam. Nije ovo prva pravosudna institucija, jer smo već imali predsjednike sudova koji su zapošljavali svoju rodbinu na sekretarske i druge administrativne pozicije – podsjetila je Korajlićeva.

Iako iz TI odavno ukazuju na ovu pravnu prazninu ništa se do danas nije promijenilo.

Otvorena vrata

Zanimljivo je da je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ova „problematika“ već riješena, pa članovi VSTS odmah podnose ostavku ukoliko njihovi najbliži konkurišu na neku od pravosudnih funkcija u BiH.

– Zakon reguliše sve ono što se dalje dešava, a vezano je za imenovanje na pozicije sudija i tužilaca, ali ta prva tačka ulaska u pravosuđe nije adekvatno regulisana, jer nema ograničenja oko sukoba interesa i sprečavanja nepotizma. Na taj način se dakle, jednostavno rečeno, uđe u pravosuđe i steknu određena iskustva, a poslije su otvorena vrata za odgovornije pozicije koje traže prethodno iskustvo rada u pravosuđu – smatra Korajlićeva.

„Ničiji“ odlaze van granica

Pravna rupetina omogućila je tako da se mnogi sinovi, ćerke i zavičajna rodbina zaposle u pravosuđu BiH, dok sinovi i ćerke onih koji su svoj životni put krčili teškim radom danas nemaju gdje i odlaze van granica.

– Nema konkursa na koji nisam izašao, a da već u startu nisam čuo priču kako je on paravan, jer su nečiji sin ili ćerka već primljeni na mjesto stručnog saradnika u sudu ili tužilaštvu. U ovoj zemlji odavno više ne vrijedi učiti, već se samo treba roditi sa pravim prezimenom – ispričao je za „EuroBlic“ diplomirani pravnik koji je želio da ostane anoniman.

(EuroBlic)