fbpx

Trump odobrio probni program šire upotrebe dronova

h 52192512

Dozvoljen je probni program čiji je cilj širenje državne i komercijalne upotrebe letjelica na daljinsko upravljanje.

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa odlučila je dozvoliti probni program čiji je cilj širenje državne i komercijalne upotrebe letjelica na daljinsko upravljanje (dronova), te bi ih Amerikanci uskoro mogli znatno više vidjeti i čuti iznad svojih naselja.

Trump je u srijedu potpisao ukaz koji ima za cilj da poveća i brojnost letova dronova i njihove namjene, čime se odustaje od stroge primjene saveznih sigurnosnih propisa, te će se od iduće godine čak i općine moći oprobati u upotrebi dronova za svoje potrebe, prenosi Beta.

Programi testiranja

Savezne države, općine i naselja koja budu izabrana da učestvuju sastavit će vlastite programe za testiranje namjene tih letjelica, a broj zajednica koje se mogu pridružiti programu nije ograničen.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) ocijenit će svaki program, u okviru kojeg će selektivno, djelomično i probno dopustiti letove dronova iznad naselja, kao i noću, što sve sada nije dopušteno, kao i letove izvan vidokruga osobe koja daljinski upravlja dronom, pomoću kamere na njemu i GPS-signala.

Proizvođači dronova i kompanije koje ih žele koristiti zahtijevali su labavije propise, o čemu je Trump ljetos razgovarao s njihovim predstavnicima. Te firme dosad su zbog strogih američkih propisa morale u inozemstvu isprobavati dronove i nove svrhe njihove upotrebe, kao što je dostavljanje naručene hrane, lijekova, poštanskih i drugih manjih paketa.

Podsticanje inovacija

"Da bi ovdje, kod kuće, Amerika zadržala vodeće mjesto u toj rastućoj industriji, potreban nam je pravni okvir koji podstiče inovacije", rekao je Michael Kratsios iz Ureda Bijele kuće za politiku nauke i tehnologije.

On je rekao da će probni program omogućiti da se uvede poseban sistem kontrole saobraćaja letjelica na daljinsko upravljanje, na malim visinama.

Za dvije godine, koliko postoji obaveza registriranja malih letjelica na daljinsko upravljanje, u SAD ih je prijavljeno više nego aviona – više ih je od jednog miliona i većinom pripadaju ljubiteljima letećih igračaka i snimanja iz zraka.

Povećana zabrinutost

Zabrinutost zbog dronova povećana je nakon nedavnog sudara jednog od njih i vojnog helikoptera kod New Yorka i zbog prvog potvrđenog sudara drona i putničkog aviona u kanadskom gradu Quebecu.

Postoje i prigovori lokalnih vlasti da niskoleteći dronovi ugrožavaju sigurnost i privatnost i dosađuju zujanjem i pojavljivanjem, ali se novi program ne bavi time. FAA kaže da je ovlašten da regulira drugi nivo saobraćaja, avionski, dok su ograničenja za niskoleteće dronove stvar lokalne vlasti.

Izvor: Agencije