fbpx

Traže priznavanje diploma iz Srpske

765 430 b2a9b19f4f1cdd8052a5f3de44449bd1

Nadležni predstavnici Republike Srpske zatražili su da Hrvatska prizna diplome sa visokoškolskih ustanova Republike Srpske, koje nisu upisane u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova Bosne i Hercegovine, a koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Ovo pitanje razmatrano je nedavno na sastanku pomoćnice ministra za visoko obrazovanje Republike srpske Radmile Pejić i sekretarke Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja Jelene Starčević u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske u Zagrebu.

Razgovore zbog nedoumica u vezi sa priznavanjem visokoškolskih diploma iz Republike Srpske inicirali su nadležni iz Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

“Predstavnici Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS su upoznali predstavnike Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske da Državni registar ne predstavlja ažurnu evidenciju akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, jer Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbija da izvrši upis u registar pojedinih visokoškolskih ustanova koje su dobile rješenje o akreditaciji Agencije iz RS”, navodi se u informaciji objavljenoj juče na internet stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Delegacija iz Republike Srpske je insistirala na tome da upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH nije uslov za priznavanje diploma, jer, kako su dodali, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nije ENIC/NARIC centar BiH (centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja), a koji jedini ima ovlaštenje pružati informacije o akreditovanim visokoškolskim ustanovama u zemlji.

Sastanku su, osim predstavnika Ministarstva, prisustvovali v.d. direktorice Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Biljana Vojvodić i načelnik Odjeljenja za akreditaciju Jugoslav Vuk Tepić, te direktor Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske Jasmina Havranek, njena zamjenica Vesna Dodiković-Jurković, te predstavnice sektora za akreditovanje i ENIC/NARIC kancelarije Hrvatske.

Izvor: Fena