fbpx

Todoriću prijeti zatvorska kazna

1todor

Zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju, prevara u privrednom poslovanju, povreda obaveze trgovačkih i poslovnih knjiga, povreda prava povjerilaca u privredno, poslovanju, pogodovanje vjerovnika i pranje novca, sve su to odredbe Krivičnog zakona koje govore o prevarama u privredi, a koje bi sutra mogle zahvatiti odgovorne osobe u ''Agrokoru'', od Upravnog do Nadzornog odbora te, posebno, Ivicu Todorića. Za sve članke zakona predviđena je kazna zatvora, piše ''Index. hr''. 

Za početak do deset godina zatvora

Naime, izvanredni vladin povjerenik Ante Ramljak spomenuo je danas kako je prijavio DORH-u odgovorne osobe iz ''Agrokora'', ne navodeći detalje prijave. Analizom Ramljakovih izjava pokušalo se istražiti za šta bi se sve mogli teretiti Todorić i njegovi ljudi. 

Za zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju predviđena je kazna zatvora od minimalno šest mjeseci do deset godina. Za prevaru u privrednom poslovanju takođe je predviđeno šest mjeseci do deset godina.

Prikrivanjem stvarnog stanja do dugodišnjeg zatvorskog staža

"Ko u privrednom poslovanju s ciljem da pravnoj osobi koju zastupa ili drugoj pravnoj osobi pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u Zakonu u kojem se dodaje da zavisno od štete zavisi i zatvorska kazna od jedne od deset godina.

Sasvim sigurno će se odgovorne osobe teretiti po članku 248 koji govori o povredi obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Nered u poslovnim knjigama mogao bi ga skupo koštati

"Ko ne vodi trgovačke knjige ili poslovne knjige koje je po zakonu obavezan voditi, ili ih tako vodi da je otežana preglednost poslovanja ili imovinskog stanja, ili trgovačke ili poslovne knjige, ili poslovne isprave koje je obavezan čuvati uništi, prikrije, u većoj mjeri ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim", stoji u Zakonu, a kazna je do tri godine zatvora. Kazna je eventualno manja ako se dokaže da je prekršaj počinjen iz nehata. Računovodstvena korekcija u Todorićevom slučaju mjeri se u milijardama.

Isto tako, govori se da je Todorić svojom politikom doveo do prezaduženosti firme, kao i da je moguće da postoji i neki od fiktivnih ugovora. Ako je to moguće dokazati, porodica Todorić, te ostale odgovorne osobe hvata i članak 249 koji govori o povredi prava povjerilaca u privrednom poslovanju.

Izazivanje prezaduženosti 

"Ko u privrednom poslovanju sljedećim radnjama izazove prezaduženost ili nesposobnost za plaćanje ili u stanju prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje koja prijeti ili je nastupila: 

1. prividno ili besplatno prenese imovinu na trgovačko društvo koje je osnovao sam ili s drugim, ili na drugi način cijelu ili dio imovine koja bi činila stečajnu masu prividno proda, optereti bez odgovarajuće protučinidbe, besplatno ustupi, ošteti, uništi ili učini neupotrebljivom;

2. zaključi fiktivni ugovor ili prizna nepostojeće potraživanje;

3. ne vodi trgovačke ili poslovne knjige koje je dužan voditi ili ih prikrije, uništi, ošteti, preinači ili ih tako vodi ili izradi završni račun da se ne može utvrditi ili je znatno otežano utvrđivanje njegova imovinskog stanja;

4. u suprotnosti s urednim i savjesnim radom umanji imovinu koja bi činila stečajnu masu ili prikrije imovinsko stanje", stoji u zakonu, te je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina.

Pranje novca

Dio ljudi u Agrokoru može se teretiti i po članku 265 koji govori o pranju novca. 

"Ko imovinsku korist ostvarenu krivičnim djelom uloži, preuzme, pretvori, prenese ili zamijeni u cilju prikrivanja njenog nezakonitog porijekla, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u Zakonu.

Izvor: BN/Index.hr