fbpx

Požari u Kaliforniji gutaju sve pred sobom (VIDEO)

2california pozari

Guverner Kalifornije Džeti Braun proglasio je izvanredno stanje u tri okruga nedaleko San Franciska zbog 14 velikih požara koji gutaju sve pred sobom.

Najgore je u poznatim vinskim područjima Napi i Sonomi gdje je poginulo najmanje 10 i evakuisano više od 20.000 ljudi. Vatra se preko noći proširila na čak 320 kvadratnih kilometara površine.

Lokalni vatrogasni komandant je rekao da su golemi požari progutali čak 1500 objekata. Deseci ljudi završili su u bolnici, a ima i nestalih.

 

“Nažalost, to su konzervativne procjene. Požari potpuno razaraju čak osam okruga u sjevernoj Kaliforniji,” rekao je Ken Pimlot.

Beru Birman, šef vatrogasaca u Napi, kazao je da je na njegovom području izgorjelo više od 50 građevina. Dramatično je i u okrugu Kalistoga, gdje je vatra progutala nekoliko građevina, nekoliko osoba je završilo u bolnici zbog teških opeklina.

“Najveći požar od 1981. godine”

Vatra će ostaviti i teške posljedice po ekonomiju te regije jer je to područje poznato po vinogradima.

Američki meteorološki zavod izdao je uzbunu i za cijeli zaljev San Franciska jer jaki vjetrovi nose crni dim na to područje.

CBS navodi da je ovaj požar na području Nape možda najveći od onog iz 1981. godine, kada je uništeno 65 građevina, a ukupna šteta procijenila se na 36 miliona dolara.

(Agencije)