fbpx

Jug Brazila želi nezavisnost

20171009085450 446371

Građani na jugu Brazila izjašnjavali su se na neformalnom glasanju da li žele da budu dio nove države, a referendum je, nedjelju dana nakon katalonskog, organizovao secesionistički pokret pod nazivom “Jug je moja zemlja"

Taj pokret je saopštio da je organizovao glasanje u više od 1.000 opština širom država Rio Grade do Sul, Santa Katarina i Parana, a lider pokreta, Selšo Dojher, kaže da se nada da će sakupiti tri miliona glasova, prenosi BBC.

Na biralištima u glavnom gradu Parane, Londrini, glasači su lokalnim medijima rekli da su razočarani federalnom vladom i korupcionaškim skandalom velikih razmjera u kojem su desetine političara i članova poslovne elite stavljeni iza rešetaka ili su optuženi.

Drugi su se žalili da jug Brazila ne vidi mnogo prihoda od poreza, koje uglavnom uživaju siromašniji sjeverni regioni zemlje čiji glasači, kako navode, imaju veća glasačka prava nego jug.

Južni dio Brazila je i ranije izražavao secesionističke tendencije, još otkako je italijanski revolucionar Ðuzepe Garibaldi pomogao tom regionu da stekne kratkoročnu polunezavisnost 1836, navodi BBC.

Pokret “Jug je moja zemlja” je i prošle godine u oktobru organizovao glasanje o otcjepljenju, kada je sakupio 617.500 glasova.

Tada se više od 95 odsto glasača u sve tri države izjasnilo za odvajanje od Brazila.

Malobrojni Brazilci vjeruju u uspjeh ovog separatističkog pokreta, djelimično i zbog toga što je njegov rad zabranjen ustavom prema kojem zemlju “sačinjava nerazdvojiv savez država”.

Međutim, glasanje o otcjepljenju je još jedan pokazatelj gnjeva brazilskih glasača prema federalnoj vladi za koju kažu da nije odgovorila na porast nasilja širom zemlje i da nije bila sposobna da zaustavi najgoru recesiju u proteklih više od 100 godina.

Analitičari ocjenjuju da je korupcionaški skandal uništio podršku vladajućoj političkoj klasi, što ishod izbora koji su predviđeni za iduću godinu ostavlja – krajnje neizvjesnim, zaključuje BBC.

(Tanjug)