fbpx

Tjentište - Spomenik Bitke na Sutjesci bit će u potpunosti obnovljen

Sljedeće godine obilježava se 75 godina od Bitke na Sutjesci.

1tjentiste

Prvi put poslije otkrivanja Spomen obilježje Bitke na Sutjesci 1971. godine, pristupit će se kompletnoj restauraciji spomenika, saopćeno je iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Istakli su da je sredstva obezbijedila Vlada Republike Srpske, a da su pripreme za čišćenje počeli vatrogasci iz Foče. Iz Nacionalnog parka zahvaljuju se načelniku opštine Foča Radislavu Mašiću na razumijevanju, i ustupanju vatrogasaca i  bez nadoknade.

Na širem tangentnom području nacionalnog parka Sutjeska odigrala se važna bitka između njemačkih okupacionih snaga i oslobodilačkih jedinica 1943. godine, u historiji poznata kao treća ofanziva. U spomen na ovaj događaj, 1971. godine je podignuto Spomen obilježje Bitke na Sutjesci. Na području Nacionalnog parka Sutjeska postoji jošdesetak spomen-obilježja posvećenih pojedinim važnim momentima ili ličnostima bitke na Sutjesci.

Nacionalni park Sutjeska osnovan je 1962. godine, a prostire se na 17.250 hektara, od čega je preko 66 posto prekriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, livade i goleti iznad gornje granice šume.

Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić 2.386 metara - najviši vrh u BiH, Volujaka, Vučeva i Zelengore. NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a - Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara.

NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope.

Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera "gorskih očiju“: Donje i Gornje Bare, Bijelo i Crno jezero, Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko, Borilovačko jezero.

Ono što također, karakteriše ovo područje jesu duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske.

(Radiosarajevo)