fbpx

TELEFONI IM ZANIMLJIVIJI OD SPORTA I KULTURE Mladi Banjalučani nemaju gdje da provode slobodno vrijeme

3mladi 1

Više od polovine omladine u Banjaluci slobodno vrijeme provodi koristeći telefon i gledajući TV, jer većina smatra da grad nema dovoljno sadržaja da ih animira.

Pokazala je ovo anketa Omladinske politike grada, koju je sproveo Savjet omladiniskih organizacija Banjaluka, a u kojoj su učestvovali mladi do 30 godina.

Iako Banjaluka ima mnogo više sadržaja od većine gradova u Republici Srpskoj, te je mnogi baš zbog toga posjećuju, većina mladih koja živi u gradu na Vrbasu ne misli tako.

Prema rezultatima ankete, više od 60 odsto mladih slobodno vrijeme najčešće koristi gledajući televiziju i koristeći internet, dok su na drugom mjestu čitanje, šetanje, bavljenje sportom, kao i izlasci u kafiće i klubove.

Telefoni i internet su svakako postali svakodnevnica, a mladi smatraju da je razlog tome upravo nedostatak sadržaja u gradu.

– Mladim osobama veoma često nedostaje razumijevanja od društva i odraslih, naročito u oblasti stvaralaštva i podrške njihovim kreativnim idejama. Izuzetno im je potrebno vrijeme koje će koristiti za zabavu, sport, sopstvenu kulturnu ili fizičku nadogradnju i druženje – navode omladinci u dokumentu Omladinska politika grada.

Dodaju da mladi u određenom broju slučajeva nemaju kvalitetnih mjesta, odnosno prostora i terena, gdje bi mogli da zadovolje ove potrebe.

S druge strane, stručnjaci smatraju da će popularnost telefona i intereneta samo rasti, te da nije toliko bitno gdje živite.

– Telefoni i internet su uzeli maha, pa tako i kod nas. Mladi sada žive neki virtuelni svijet i toga će biti još više. Mislim da Banjaluka ima šta da ponudi i da to nema veze sa korištenjem telefona. Berlin ima mnogo svega, pa bi rezulteti ankete među njihovom omladinom vjerovatno bili isti – smatra sociolog Dragana Aleksić.

Dodaje da, ipak, mormo uzeti u obzir i finansijsku situaciju, jer mnogi studenti i srednjoškolci nemaju novca da svaki dan idu u pozorište, kino ili da gledaju utakmice.

– Naši mladi nekad nemaju novca ni za pozorište i utakmice, pa je nekad jeftinije ostati kući uz telefon. Uvijek moramo obratiti pažnju na te socijalne momente – dodaje Aleksićeva.

Oko jedan odsto mladih radi sve

Tek 12 ispitanika, od njih 1.000, odgovorilo je da u slobodno vrijeme radi sve od ponuđenog. Tačnije, reki su da svoje vrijeme koriste za bavljenje sportom, kulturom, usavršavanjem, čitanjem, šetnjom, ali i za izlaske i korišćenje interneta.

(srpskainfo)