fbpx

Vanredna sjednica Anketnog odbora

765 430 5815a987e6694fae004b3a45bd45a898

Zamjenik predsjednika Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Drago Kalabić izjavio je da bi danas u Banjaluci trebalo da bude održana vanredna sjednica ovog odbora, koju je zatražio zbog navodnog kršenja Poslovnika o radu.

Kalabić je rekao da ga je sekretar Anketnog odbora Dejan Popović informisao da bi sjednica trebalo da bude održana u 15.00 časova.

“Na sjednici ću insistirati na poštovanju Poslovnika o radu Anketnog odbora i mandata koji sam dobio od Narodne skupštine Republike Srpske”, istakao je zamjenik predsjednika Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske.

Kalabić je ranije izjavio da je zatražio vanrednu sjednicu, jer je saopštenjem Anketnog odbora, koje je objavljeno u nedjelju, 27. maja, kao odgovor na otvoreno pismo ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, grubo prekršen poslovnik o radu i ne predstavlja stav Odbora, već politički obračun njegovog predsjednika Branislava Borenovića.

Članovi Anketnog odbora Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić tvrde da je Drago Kalabić istupom u javnosti prekršio poslovnik o radu Anketnog odbora pod pritiskom svoje partije (SNSD).

Glamočak, Mihajilica i Đorđić u izjavi BN-u kažu da je poslovnik o radu Anketnog odbora NS RS s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića jasno propisao da predsjednik Anketnog odbora predstavlja Odbor.

Oni naglašavaju da je na konstitutivnoj sjednici Anketnog odbora, o čemu postoji, kako kažu, i tonski zapis, kao i stenogram, donesena odluka da isključivo predsjednik Anketnog odbora predstavlja to tijelo i da drugi članovi ne istupaju.

”Drago Kalabić je istupom prekršio poslovnik, vjerovatno pod pritiskom partije, i ako on dozvoljava da ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač neosnovano napada rad Anketnog odbora, izvrćući činjenice u javnosti, mi nećemo. Saglasni smo sa svim činjenicama navedenim u saopštenju odbora, koje predstavljaju hronološki rad svih aktivnosti u radu Anketnog odbora, koje je saopštio predsjednik Branislav Borenović”, kazali su Glamočak, Mihajilica i Đorđić u izjavi BN-u.

Anketni odbor formirala je NS RS, a čine ga uglavnom poslanici opozicionih stranaka Branislav Borenović (PDP), Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS), Goran Đorđić (SNS), dok je jedini predstavnik stranaka na vlasti u RS Drago Kalabić (SNSD).

Predsjednik Anketnog odbora je Borenović, a njegov zamjenik je Kalabić.

(BN)