fbpx

ŠVRĆO, MILI… Sudbina bebe koja nema čak ni ime: Tek rođeni dječačić koji je ostavljen na pragu crkve čeka staratelja i IDENTITET

1Crkva beba1

Dječačić koji je 9. oktobra pronađen pred crkvom u Čajetini, još petnaestak dana imaće identitet NN, a do tada, kada je krajnji rok da mu Centar za socijalni rad da ime, zvaće ga – ko kako želi.

A ti jedini koji ga oslovljavaju su zaposleni na Odjeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice na kome se, od dana kada je pronađen pred crkvom, mališan i nalazi.

– Zovemo ga iz milošte i tepamo mu slaktim nadimcima koji pristaju svoj djeci. Neko mu kaže “švrćo”, neko “slatkišu”, neko “mili”, “šećeru”, kako kome u tom trenutku padne na pamet. Imenom koje bi evenutalno moglo da bude pravo nikoga ne zove, prvo jer bi to bilo pregrubo za bebu, a drugo – nismo mi ti koji treba da dajemo ime – kažu u užičkoj bolnici.

Oni još kažu da se novoronđeče i dalje nalazi izolovan od drugih beba jer je rođen van zdravstvene ustanove, iako je zdrav i iz dana u dan napreduje.

Osoblje ove ustanove prvo je koje je, doduše u šali, dalo prijedlog za dječakovo ime. A on glasi – Đorđe, po doktoru Đorđu Jokoviću koji je primio bebu i o njoj medijima tog dana dao mnogo izjava.

Ipak, taj prijedlog važio je samo taj dan. Potom se u komentarima na tekstove o tom događaju javilo još potencijalnih “kumova”.

Kako crkva u Čajetini ispred koje je nađen nosi ime Svetog Arhangela Gavrila sa više strana je stiglo: “Neka bude Gavrilo”.

Opet, 9. oktobra je SPC slavila Jovana Bogoslova, pa je bilo onih koji su rezonovali da je djetetu najbolje dati ime po ovom svecu.

Do 9. novembra, kada je i krajnji rok da Centar za socijalni rad u Čajetini, koji se proglašen za staratelja dječaka bez identiteta, da ime, mališa će biti na neonatologiji.

Poslije slijedi selidba na dečje odeljenje na kome će ostati do slanja u hraniteljsku porodocu.

Dosadašnja istraga nije utvrdila ko je majka dječaka koji je u vrijeme kada je pronađen pred ulazom u bogomolju od života imao tek nekoliko sati, piše Blic