fbpx

Svjetska banka odobrila 150 miliona dolara za pomoć Dominikanskoj Republici

Zemljama se omogućavaju sredstva za bolju pripremu na prirodne katastrofe bez potrebe da vlada oduzima sredstva za tu namjenu od socijalnih i razvojnih programa, saopćeno je

2dominik

Svjetska banka je u četvrtak odobrila finansijska sredstva u iznosu od 150 miliona dolara za Dominikansku Republiku kako bi joj pomogla da se bolje pripremi na prirodne katastrofe, nakon što je ta zemlja pogođena velikim uraganima.

Ovo je prva kreditna linija za nepredviđene troškove koju je Svjetska banka odobrila za jednu karipsku zemlju pod tzv. opcijom odgođene isplate zbog katastrofe.

Njome se zemljama omogućavaju sredstva za bolju pripremu na prirodne katastrofe bez potrebe da vlada oduzima sredstva za tu namjenu od socijalnih i razvojnih programa, saopćeno je iz Svjetske banke.

- Ova sredstva će nam pomoći da umanjimo rizike od klimatskih šokova, prirodnih katastrofa, kao i pandemija - rekao je u saopćenju predsjednik Dominikanske Republike Danilo Medina.

Ekonomska šteta u Dominikanskoj Republici nastala usljed katastrofa se procjenjuje na oko 420 miliona dolara godišnje, zaključak je nedavne studije Svjetske banke i Ministarstva privrede, planiranja i razvoja, prenosi Fena.

(Agencije)