fbpx

Svetlana Cenić: BiH liči na psihijatrijsku kliniku otvorenog tipa

Bosni i Hercegovini tek slijedi suočavanje sa istinom, a to je da su dugovi veći nego što se prikazuju, situacija teža, a da će nekim sljedećim političkim strukturama biti ostavljena takva glavobolja da je pitanje koliko je pametan onaj ko bi se zalijetao da uzme vlast misleći da tu još ima šta da se uzme, izjavila je Svetlana Cenić, ekonomista i bivša ministarka finansija u Vladi Republike Srpske.

cenic 696x371

Šta možemo očekivati? Pa, ako je sada takva navala pres-konferencija i saopštenja, takav verbalni rat i takva blokada da ličimo na psihijatrijsku kliniku otvorenog tipa, do izbora će biti ko živ, ko mrtav u opštoj besparici – istakla je ona.

Pomaci na političkoj sceni će se, navodi, desiti i neke nove stranke će definitivno uzeti dio kolača ovim velikim.

– Biće povećih potresa na političkoj sceni do izbora, biće i razdruživanja udruženih, biće pokušaja da se kameleonski presvlače stvari u nove boje. Naravno, uz one već viđene: ja pravim sam sebi opoziciju, pa se broj otetih glasova suprotnoj strani množi sa prethodno utvrđenom cifrom – ističe ona.

U intervjuu za Frontal, Cenićeva navodi da je, kada su javne finansije u pitanju, Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama po prihodima izraženo procentualno u odnosu na BDP. Međutim, rashodovna strana je katastrofalna, posebno po strukturi potrošnje.

– Ekonomska slika BiH je loša, to svi vide, znaju i osjećaju na svojoj koži i po svom novčaniku. Tu ne treba nikakav stručnjak da dijagnostikuje – tvrdi ona.

Za ekonomsku katastrofu, smatra, krivi su kreatori ekonomskih politika i kreatori užasne političke klime, oni koji su ogrezli u korupciju i čija je svrha poltičkog angažovanja samo da nešto uzmu i ovajde se, po bilo koju cijenu i po bilo čijim leđima, navodis e u intervjju za frontal.ba

Kompletan intervju možete pročitati ovdje.