fbpx

Sve češće krađe saobraćajnih znakova uz autoputeve

Sigurno ste, vozeći se putevima i autoputevima kroz Srpsku, primjetili da nedostaje puno saobraćajnih znakova. Većina ih je poslužila za pravljenje zimnice ili kao krov nekog pomoćnog objekta.

4znakovi

Uz puteve i autoputeve u Srpskoj, goli stubovi bez saobraćajnih znakova nisu rijedak prizor. Zato nečije koke ili svinje imaju krov nad glavom – pokrivaju ih ukradeni saobraćajni znakovi.

Krade se na putevima širom Republike Srpske. Meta vandala je sve, od saobraćajnih znakova do žičane ograde. Ukradeno koriste za najrazličitije stvari – neki na velikim, ravnim pločama saobraćajnih znakova čak i peku paprike. Neki pripremaju zimnicu, neki prave krov za svinje i kokoške, ali najviše znakova se proda u staro gvožđe.

U Autoputevima Srpske kažu da posljednjih šest godina ne staju krađe na autoputu Banjaluka – Gradiška.

“Šteta, nanesena u periodu od 2012. do 2017. godine, mjeri se desetinama hiljada maraka, a važno je napomenuti da se svaka krađa odmah prijavi nadležnim organima, te da se ukradeni znak ili dio zaštitne ograde odmah nadomjesti, tako da bezbjednost učesnika u saobraćaju nijednog trenutka nije dovedena u pitanje”, poručuju iz Autoputeva RS.

Resornom ministru nije najjasnije zašto pojedinci ugrožavaju bezbjednost na takav način. Rješenje vidi u boljem nadzoru i rigoroznim kaznama.

“U svakom slučaju, vidjećemo, u saradnji sa MUP-om, da se takve radnje ipak kazne i uvedu se neke reperesivne mjere, jer se to ne smije uzeti nimalo neozbiljno”, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja podsjećaju – krađa ili uništenje saobraćajnog znaka je krivično djelo. Kažu da su najugroženiji magistralni putevi daleko od naseljenih mjesta, tako da put Vlasenica-Sokolac jedno vrijeme nije imao nijedan jedini saobraćajni znak.

“I druge zemlje su se borile sa ovim problemom, pa se, recimo, umjesto aluminijuma za table, za saobraćajne znakove koriste plastične mase koje nisu toliko atraktivne za krađu”, objašnjava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Iz Autoputeva ističu da se svaka krađa odmah prijavi nadležnim organima. Pri završetku autoputa “9. januar” sa radom će početi Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja, kada će pod video-nadzorom biti i put između Banjaluke i Gradiške.

(ATV)