fbpx

Stručnjaci upozoravaju: Klimatske promjene štete zdravlju pluća

zena kasalj 620x330

‘Klimatske promjene utječu na dišne organe’ i ako ih ne budemo zaustavili ‘imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje’, upozorava u petak pet organizacija, među kojima i Europsko društvo za dišne bolesti (ERS) sa sjedištem u Lausannei, prije kongresa u Parizu, prenosi Hina.

‘U vrijeme velikih vrućina i povišene vlažnosti zraka mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara’, ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. rujna održava u Parizu.

Taj će skup biti prigoda za početak kampanje senzibiliziranja ‘Zdrava pluća za čitav život’.

Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: ‘Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije’.

‘K tome, sve veće onečišćenje zraka i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posljedice na dišni sustav’, ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

‘Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju stakleničkih plinova i atmosferskih onečišćivača kratkog životnog vijeka imat će nepovratne posljedice na zdravlje svih građana’, upozoravaju potpisnici.

(Agencije)