fbpx

Stigao snijeg u BiH i Crnu Goru

2jahorina1 6

Mokar kolovoz i učestali odroni, kao i povećan broj saobraćajnih nesreća, karakterišu danas saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH, saopšteno je iz BIHAMK.

Zbog saobraćajnih nesreća trenutno se otežano saobraća na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Kladanj (na dvije lokacije kod Olova), zatim na magistralnom putu M-17 Maglaj-Doboj, kod mjesta Moševac, kao i na magistralnom putu M-16 Jajce-Banja Luka, kod mjesta Podbarevo.

Uskoro se na svim pomenutim lokacijama očekuje normalizacija saobraćaja. U višim predjelima mjestimično ima slabijih sniježnih padavina, ali se snijeg ne zadržava na kolovozu. Snijeg je počeo padati i na planini Jahorini, gdje trenutna temperatura iznosi minus jedan stepen.

Iz BIHAMK savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje traju radovi u tunelu Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima iz BIHAMK izdvajaju magistralni put M-17 lokalitete Donji Hadžići, Drivuša i Konjic (kod mosta). Na mjestima izvođenja radova vozila saobraćaju jednom trakom.

Na GP Gradiška pojačan je ulazak vozila u BiH, dok na ostalim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj sužen kolovoz na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, tako da se na ovom prelazu tokom dana saobraća sporije, saopšteno je iz BIHAMK.

Zabijelio se i Žabljak

Na Žabljaku je danas popodne pao prvi snijeg ove jeseni što za stanovnike tog crnogorskog kraja nije ništa neuobičajeno.

Snijeg je zasada formirao tanak pokrivač, ali se očekuje da ga do ujutro na Žabljaku bude više.

U noćnim satima očekuju se pogoršanje vremena Crnoj Gori, pa su sniježne padavine moguće i u ostalim krajevima.

Prema najavi Hidrometeorološkog zavoda u Podgorici, kiša će u sjevernim krajevima sutra preći u susnježicu i snijeg.

Temperatura na Žabljaku će jedva preći nulu, dok će u ostalim krajevima najviša dnevna temperatura biti do 19 stepeni.

Od sredine dana očekuje se postepeno razvedravanje u većini krajeva.

(Agencije)