fbpx

Šta nose izmjene Zakona o oduzimanju imovine?

2imovina

Agencija za oduzimanje imovine moći će da ispita i eventualno oduzme imovinu za koju utvrdi da je stečena nelegalno, čak i ukoliko njen vlasnik umre ili oboli od nekog duševnog oboljenja, što je samo jedna od novina predviđena izmjenama Zakona o oduzimanju imovine.

Sumnjivim imetkom baviće se posebna jedinica MUP-a Srpske, i to po naređenju javnog tužioca, a na proširenoj listi krivičnih djela našla se čak i kompjuterska prevara. U tek započetoj raspravi, i poslanici i ministri velikodušno su ponudili da oni budu prvi na spisku za provjeru.

– Toliko godina sjedim ovdje i toliko plata sam dobio i želim da kažem da sam potpuno spreman da se sve što imam od imovine provjeri, ako ništa onda zbog toga da me ozbiljna provjera sačuva od optužbi da imam nekretnine kojekuda i pitaj boga gdje – kaže Anton Kasipović, ministar pravde RS, javlja ATV.

Istraga bi bila završena tek kada tužilac jasno utvrdi da je imovina stečena nelegalno, nakon čega bi podnijeli zahtjev za njeno trajno oduzimanje. U Ministarstvu pravde garantuju da će novi propisi, nakon što se usklade sa novim Krivičnim zakonom otkloniti sve prepreke sa kojima se suočava policija. U MUP-u su mnogo oprezniji i ne bi da brzaju sa zaključcima.

– Moramo da ga sprovedemo sa svim tim promjenama koje su pozitivne da bi dobili i prave efekte, ali ima mnogo posla u tom segmentu i nadam se da će on imati svoju punu efikasnost – rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Jedna od interesantnijih stavki odnosi se na imovinu koju je nemoguće oduzeti, a koja bi, prema novim propisima, mogla biti zamijenjena nekim drugim kapitalom koji je vlasnik stekao. Većinu prijedloga, zasad, podržava i opozicija, uz napomenu da je suština u provođenju zakona. Propisi koji su se ticali nelegalno stečene imovine, kažu, osam godina skoro ničemu nisu služili.

– Mogu da kažem da je ovaj zakon, osim u nekoliko slučajeva konkretno vezano za šećeranu u Bijeljini, o kojoj je neko govorio, može se konstatovati da je predstavljao mrtvo slovo na papiru – naglašava poslanik u NSRS Milanko Mihajilica.

Izmijenjeni zakon usklađen je sa preporukama Evropske komisije. Nacrt je upućen u javnu raspravu, koja bi mogla da potraje oko mjesec dana.

(ATV)