fbpx

Šta kaže Zakon o sprečavanju pranja novca: Da li je Bakirova sekretarica imala pravo uplatiti mu više od 22.000 KM

Šta kaže Zakon o sprečavanju pranja novca: Da li je Bakirova sekretarica imala pravo uplatiti mu više od 22.000 KM

Foto: Avaz

Izvjesna Alma Fatkić, sekretarica Bakira Izetbegovića, isplatila je svom šefu Bakiru za nešto više od mjesec 22.270 KM.

Iako Bakir Izetbegović kao predsjednik ima pravo na plaću, nju ne treba da isplaćuje privatno lice, nego treba biti uplaćena s računa stranke.

Ono što je dodatno interesantno je da su sredstva uplaćivana bez ikakve posebne namjene, što bi svaka transakcija trebala imati.

Zašto je Alma Fatkić, o kojoj javnost ništa ne zna, uplatila više od 22.000 KM se možda krije i u Zakonu u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Naime, prema tom zakonu sve transakcije koje iznose 30.000 KM ili više su sklone provjerama.
- Obveznik je dužan preduzeti mjere identifikacije i praćenja klijenta prilikom: uspostavljanja poslovnog odnosa s klijentom, obavljanja transakcije u iznosu 30.000 KM ili više bez obzira da li je transakcija obavljena u jednoj operaciji ili u nekoliko evidentno povezanih transakcija, postojanja sumnje u vjerodostojnost i adekvatnost prethodno dobivenih informacija o klijentu ili stvarnom vlasniku, postojanja sumnje na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti u pogledu transakcije ili klijenta bez obzira na iznos transakcije - navodi se u Članu 6. 1 tog zakona.

S obzirom da je riječ o manjem iznosu od onog koji tretira zakon vrlo opravdano se može sumnjati da je riječ o radnjama kojim se zaobilazio ovaj zakon.

No, ukoliko se zakon bude dosljedno pratio i ukoliko se dođe do poveznice ovih transakcija sa drugim vječiti predsjednik SDA bi mogao biti u problemu.

Avaz