fbpx

SRPSKA NEMA USLOVA ZA ZBRINJAVANJE MIGRANATA Potrebno pojačano prisustvo policije na rubnim područjima

1Sjednica Vlade o migrantima

Vlada RS održala je posebnu sjednicu posvećenu nadolazećoj migrantskoj krizi u BiH.

Premijerka Željka Cvijanović izjavila je da nema uslova za zbrinjavanje migranata u RS, da Vlada RS neće prihvatiti bilo kakvu odluku Savjeta ministara koja se odnosi na RS ako je donesena bez konsultacija.

Jednim od zaključaka Vlada traži pojačano prisustvo MUP RS na rubnim područjim u RS, a od Predsjedništva BiH se traži angažman OS BIH u zaštiti granice BiH.

-Kada govorimo o mjerama, jedna od njih je zatvaranje granice – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović  izjavio da institucije RS rade sve kako bi bile humane, a da istovremeno zaštite stanovništvo.

-Naše prijedloge treba da prihvate svi u BiH. Ozbiljnost je potrebna na svim nivoima – rekao je Čubrilović.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su mjere RS u interesu cijele BiH.

-Zapadna alijansa koja je izazvala probleme u Siriji treba da snosi odgovornost za migrantsku krizu koju su izazvali. Ako BiH ne može da štiti interese RS, nama takva BiH ne treba. Mi smo protiv promjene strukture stanovništva u BiH – rekao je Dodik.

Komentarišući današnju izjavu Vukote Govedarice o migrantima, Cvijanovićeva je rekla da je migrantska kriza problem BiH.

-Nelogično je da Govedarica kaže da ovaj problem nije još zahvatio BiH, dok Dragan Mektić tvrdi da 50.000 ljudi ide prema BiH. Njihov boravak biće dugoročan ovdje, a mi za to nemamo kapacitete – rekla je premijerka.

Dodik se nadovezao i rekao da je računao da će ovaj problem okupiti političare u RS.

-Pozivam ih da razgovaramo. Tvrdnja Govedarice da migranti nisu veliki problem je naivna – rekao Dodik.

Đokić: BiH nije mjesto za prihvat oko 50.000 izbjeglica

Socijalistička partije (SP) smatra da BiH nije mjesto za prihvat oko 50.000 izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja, ocijenio je danas predsjednik stranke Petar Đokić.

On je zatražio odlučno djelovanje institucija BiH, koje su, kaže, veoma pasivne i ne bave se tim pitanjem.

-Niko ko dolazi u ovu zemlju ne bi trebalo da bude izložen katastrofalnom boravku u smislu da nema elementarne uslove za boravak – rekao je Đokić.

(srpskainfo)