fbpx

Slučajevi “Memić” i “Dragičević”: Kako radi dobar inspektor, a kako neprofesionalac?

david dragicevic press 2 696x456

Od samog početka istrage porodice Memić i Dragičević upozoravale su na propuste i kontardiktornosti u istrazi, a Dautbegović navodi da je u istrazi ovog tipa svaki detalj bitan i stoga je potrebna puna profesionalnost svih osoba uključenih u istragu.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač nedavno je izjavio da se tokom istrage smrti Davida Dragičevića u Banjoj Luci smjenjivalo 20 inspektora, dok su u istragu bili uključeni i brojni drugi resursi i osoblje. Ipak, kao u slučaju istrage smrti Dženana Memića, načinjene su greške zbog kojih su porodice dvojice mladića organizirale i proteste, te i dalje sumnjaju u potpunu objektivnost sigurnosnih i pravosudnih organa.

Profesor procesnog prava Almin Dautbegović u razgovoru za Fokus.ba navodi da porodice imaju pravo u određenim svojim zahtjevima , jer su sigurnosne i pravosudne agencije pokazale dozu neprofesionalnosti.

„Tužilaštvo nikada ne treba da govori. Nema tog trenutak kada trebaju da govore u javnosti bilo šta. Jedino se može govoriti o presudi koja je pravosnažna. Tada čak ne bi bilo loše da se zna ko je dobar tužilac, ko je uspio sa predmetom, ko je dobar krim-inspektor koji je servisirao tužilaštvo. To bi trebao biti red u pravosuđu. Ovako se priča dešava mnogo prije same presude. I naravno uvijek smo u fazi da negodujemo zbog nečijeg javnog nastupa“, rekao je Dautbegović.

Smatra da se upravo u ovoj želji da javnost stekne afirmativan dojam, pogriješilo i u Banjoj Luci.

„Izjave koje su tamo date na press-konferenciji ne samo da su bile preuranjene, nego su bile i nepotrebne. To se dešava stalno. Samo u ovom predmetu Dragičević se vidi koliko je to loše. Taj predmet je pobudio pažnju i prevazišao sam sebe. Iz ovog predmeta se mogu izvući pouke o tome šta znači javni istup i zauzimanje stava o istrazi koja tek treba da bude provedena. Sve što su trebali reći jeste: istraga je u toku. Ni slova više od toga“, naglasio je Dautbegović.

Policijske agencije servisiraju tužilaštvo, pojašnjava Dautbegović, kako bi počinioci krivičnih djela bili pronađeni i kažnjeni.

„U žargonu se to zove čuvari reda i zakona. Ali šta se dešava kada čuvari odlutaju odnosno kada sami učine nešto što nije u skladu sa navedenim sistemom. Nijedna država na svijetu nema mehanizme koji bi nas štitili od čuvara. Dakle, to nije moguće. Na šta bi to ličilo kada bismo mogli provjeravati postupke tužilaštva ili sudstva? Pretpostavka je da će pravosudni organi raditi svoj posao. Dakle, šta se dešava kada to ne čine? Onda se dešava sud javnosti“, istakao je naš sagovornik te dodao da su protesti bili neminovni nakon greški koje su napravljene u ova dva slučaja.

Od samog početka istrage porodice Memić i Dragičević upozoravale su na propuste i kontardiktornosti u istrazi, a Dautbegović navodi da je u istrazi ovog tipa svaki detalj bitan i stoga je potrebna puna profesionalnost svih osoba uključenih u istragu. U suprotnom, i najmanja greška mijenja kompletnu situaciju pa i povjerenje građana u istražne organe.

„Često svojim studentima govorim o jednom slučaju koji je filmovan u SAD-u. To je bilo ubistvo u robnoj kući, dakle na javnom mjestu. Ubica je divljački pucao i postojali su brojni dokazi ubistva: očevici, kamere, a i sam počinitelj je priznao ubistvo. U suđenju u kojem je uslijedilo činilo se da nema dvojbi oko rezultata krivičnog postupka. Ali bilo je dvojbi. Prekršene su procedure, jer mu policija nije saopštila njegova prava“, rekao je Dautbegović.

Ovaj formalizam, ističe naš sagovornik, na kojem se insisitra nu SAD-u, za sve ove godine postojanja tamošnjeg pravosuđa, doveo do toga da se u SAD-u nalazi najbolji pravosudni sistem u svijetu.

„U ovom slučaju ubistva branilac na početku suđenja kaže da su njegovom klijentu povrijeđena prava. Onda se zove policajac koji je trebao da mu saopšti ta prava. Policajac kaže da je zaista tako i bilo, da je vidio mrtve i ranjene te da je požurio da stavi lisice ubici. Ali je zaboravio da mu saopšti njegova prava. Da nije to priznao, pitanje je kako bi se to dokazalo. Policajac je dakle svjedočio na svoju štetu jer će snositi disciplinsku sankciju“, kazao je Dautbegović.

Ministar Lukač je u martu upoznao pripadnike FBI-a sa slučajem Dragičević i iznio to u medijima putem saoštenja, što je Dautbegović također komentarisao u razgovoru za naš portal.

„Uvođenje FBI-a ne bi doprinijelo rješavanju slučajeva. To je bilo promašaj. Ne znam šta se time htjelo. Da su nadležni organi pozvali strane osobe da vode istragu, onda bi to bila poruka javnosti: ako ne vjerujete nama, evo vam neki nezavisan ekspert. Šta bi u praksi značilo kad bi u BiH došla ekipa istražitelja FBI-a? Sklon sam vjerovati daovdje to ne bi donijelo prevagu. Imalo bi smisla samo ako u nekoj svojoj laboratoriji oni vještače nešto što mi svojom tehnikom ne bi mogli. Imajući u vidu okolnosti ovih slučajeva, gdje je svjedočenje dominantno i gdje su svjedoci ti koji treba da kažu šta se desilo, FBI ne bi pomogao“, zaključio je Dautbegović.