fbpx

Školski autobusi na tehničkom pregledu – neispravno gotovo 30 odsto

Uz đake, za novu školsku godinu pripremaju se i oni koji ih voze na nastavu. Prevoznici, barem oni koji žele, jer je akcija na dobrovoljnoj osnovi, ovih dana voze autobuse na tehničke preglede. I, skoro, pred svaki prvi septembar – ista slika.

5bus

Ovo je jedan od autobusa koji u Prijedoru prevozi školarce. I on je, danas, prošao tehnički pregled. Međutim, trećina širom Republike Srpske – nije. 

Zna to i resorni ministar. Neđo Trninić poručuje da nije zadovoljan i da se čudi malom odzivu prevoznika s obzirom na to da je akcija besplatna i bez kazni. Podaci koje ima ne ohrabruju.

“Ako je na otprilike 30 odsto uočena neispravnost ja nisam zadovoljan i ne treba biti niko zadovoljan i kad je na jedan odsto, a kamoli na 30 odsto. Ako je od 115 pregledanih autobusa do jučerašnjeg dana uočeno na 34 određeni nedostaci tehničke naispravnosti, najbrojnije je na kočionom sistemu, 22 autobusa. Nije najbolje stanje”, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u vladi RS.

Uz kočnice, problemtična su svjetla i upravljački sistemi. To je ministar rekao i gradonačelniku Prijedora dok su prisustvovali tehničkom pregledu Autotransportovih školskih autobusa. Zato Milenko Đaković smatra da ne bi bilo loše da se akcija, sa dobrovoljnosti, prebaci na obavezu.

“Jer nama je svima bitno da djeca budu što bezbjednija i da vozila kojima se voze budu što ispravnija, a ovo je najbolji način da se potpuno besplatno izvrši pregled tehničke ispravnosti autobusa”, rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Zasad se, u ministarstvu, više pominje opcija da policija upućuje autobuse na tehničke preglede tokom redovne kontrole saobraćaja. Ali, nije problem da razmotrimo i opciju obaveznosti, odgovara ministar.

(ATV)